Acasă Actualitate Mii de români au intrat în cursul nopții în țară prin vămile...

Mii de români au intrat în cursul nopții în țară prin vămile Nădlac II și Cenad

2850
DISTRIBUIȚI

Mii de români care au rămas blocați între Austria și Ungaria, după ce Ungaria și-a închis granițele pentru traficul de persoane, au ajuns în cursul nopții în România. Oamenii spun că au fost nevoiți să plece din diferite țări europene deoarece au rămas fără locuri de muncă, din cauza noului coronavirus.

Primele grupuri de români au ajuns Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II situat pe autostradă, în jurul orei ora două, după ce au străbătut Ungaria pe un culoar verde special aprobat de autoritățile de la Budapesta. Acestea au decis să-i direcționeze către punctele Nădlac II din Arad și Cenad din Timiș.

Cei mai mulți dintre cei care au ajuns în cursul nopții la Nădlac sunt români și bulgari. Ei spun că au fost blocați 20 de ore la granița dintre Austria și Ungaria și au criticat modul în care polițiștii de frontieră unguri s-ar fi comportat cu ei. De altfel, românii și bulgarii blocați acolo au reușit să ajungă în țară doar după intervenția ministrului Afacerilor Externe român, Bogdan Aurescu, care i-a cerut omologul său ungar, Peter Szijjarto, să deschisă un coridor umanitar până la granița cu România.

Dintre miile de români care s-au întors cei mai mulți spun că au muncit în construcții și au fost nevoiți să plece din Spania, Franța, Germania sau Austria după ce firmele la care munceau s-au închis din cauza crizei create de noul coronavirus COVID-19.

Când au ajuns la frontiera română, miile de oameni au fost preluați de polițiștii de frontieră și medicii Direcției de Sănătate Publică pentru triajul epidemiologic. Apoi, însoțiți de zeci de jandarmi și polițiști, cei mai mulți dintre ei au fost trimiși în județele în care au domiciliul pentru a intra în autoizolare timp de 14 zile. Cei care au venit din zonele roșii au fost trimiși sub escorta polițiștilor și jandarmilor în centrele de carantină din județul Arad.

Pentru a putea face față situației considerată una excepțională, Poliția de frontieră a luat măsuri speciale. Numărul agenților din Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II a fost de 45, iar la triajul epidemiologic au fost 15 medici. În aceste condiții, au fost deschise 10 benzi pentru intrarea în țară.

Încercând să limiteze răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, Ungaria și-a închis granițele complet pentru cetățenii străini marți noaptea la ora 01:00. Sunt exceptate transporturile de marfă, care trebuie să urmeze trasee, benzinării și condiții special aprobate de Guvernul de la Budapesta.

Un convoi format din sute de mijloace de transport, în care erau cetățeni români și străini a ajuns în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 2.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, informează Poliția de Frontieră. În ultimele ore au fost efectuate formalitățile de intrare în ţară pentru 2.500 persoane şi aproximativ 700 de autovehicule.

 Polițiștii de frontieră au făcut controlul specific la intrarea în țară, iar ulterior persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, mașinile au fost preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmi pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantinare  sau  pentru  autoizolare.

Polițiștii de frontieră au triplat efectivele implicate în controlul de frontieră astfel încât s-a lucrat cu aproximativ 50 de polițiști de frontieră, fiind deschise 10 artere de control, potrivit sursei citate.

 În prezent la punctele de trecere a frontierei se fac verificări sistematice pentru toate persoanele care se prezintă la intrarea în ţară, care au ca scop identificarea la controlul de frontieră a persoanelor, cetăţeni români sau straini, care sosesc în țară, având ca zonă de plecare sau tranzit ţări sau zone de risc, precum şi state unde sunt confirmate cel putin 500 cazuri de infecție cu Covid19.

Persoanele identificate sunt îndrumate de poliţistul de frontieră catre personalul Directiei de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei pentru completarea chestionarelor de natura medicala și luarea altor măsuri specifice cu caracter medical autoizolare la domiciliu sau carantinare.

Comentarii

comentarii