Acasă Actualitate “Mijloacele de transport RATT trebuie igienizate zilnic!”

“Mijloacele de transport RATT trebuie igienizate zilnic!”

DISTRIBUIȚI

Pentru a fi evitată transmisia virusului AH1N1

Afirmaţia îi aparţine dr. Silvia Silvia Curelariu, medic epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş. “Sunt igienizate şi spălate zilnic”, susţine Cosmin Bradu, PR RATT.

“Deja, virusul gipal pandemic AH1N1 se transmite de la om la om, în colectivitate. Din mijloacele de transport în comun se poate contacta virusul, mai ales dacă e aglomerat şi oamenii stau unul lângă altul. Autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Timişoara trebuie igienizate şi splate în fiecare zi, nu numai acum, în perioada de gripă porcină. Oricând poate exista o persoană bolnavă de TBC sau alte boli transmisibile. E sarcina RATT”, a declarat dr. Silvia Curelariu, medic epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş. Troleibuzele şi autobuzele din Timişoara sunt noi, dar scaunele şi barele de sprijin sunt destul de impregnate cu murdărie şi unele chiar rupte. Reprezentanţii RATT susţin că mijloacele de transport în comun sunt curăţate în fiecare zi. “Autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele sunt igienizate şi spălate zilnic”, susţine Cosmin Bradu, PR RATT.
 
27 de morţi

În ultimele 3 zile, au fost confirmate 311 de cazuri noi de gripă cu virus AH1N1, iar în judeţul Timiş, 7 (în total 61) şi două decese. La nivel naţional, sunt 11 decese la persoane cu factori de risc. Totalul cazurilor confirmate în România, până la data de 17 decembrie, este de 4.979, dintre care 29 decese. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat, a declarat că numărul de îmbolnăviri va continua să crească şi, în mod evident, este inevitabilă apariţia de forme severe care, la persoanele cu boli cronice sau cu predispoziţie la boli cardiovasculare, boli pulmonare sau de nutriţie, pot duce la decese. De aceea, se cere responsabilitate civică tuturor. O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă că îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale. La cererea Comitetului Naţional pentru Gripă, Ministerul Sănătăţii va impune, în perioada imediat următoare, o serie de noi măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor. “Începând cu data de 15 decembrie, Ministerul Sănătăţii extinde campania de vaccinare la întreaga populaţie. Prioritate la vaccinare vor avea categoriile cu risc major, şi anume persoanele cu vârsta de peste 16 ani, care suferă de boli cronice.
Vaccinarea se va desfăşura la cabinetele medicilor de familie, iar pentru bolnavii cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare specifice de tratament”, a spus Streinu Cercel. Din această săptămână a început şi vaccinarea persoanelor active din companiile care lucrează în contact direct cu publicul larg. De la Kaufland şi Metro Cash & Carry, au fost vaccinate 30.000 de persoane din categoriile de risc.

Vaccin pe bază de tabel

Doctorul Claudia Iftode, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, a declarat că medicii de familie din Timiş pot merge la Sanepid, cu tabelul cu numele şi prenumele persoanelor care doresc să se imunizeze, pentru a obţine vaccinul pandemic. Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare de tratament specifice. Comitetul pentru Gripă reaminteşte populaţiei măsurile ce le poate lua pentru a se feri de îmbolnăvire: spălarea des cu apă şi săpun; mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul, pentru scăderea încărcăturii microbiene; atunci când strănutăm, trebuie să folosim batista de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante; evitarea aglomeraţiilor, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri; evitarea, în aceste zile, a gesturilor familiare (ex. îmbrăţişări, strângerea mâinilor etc.); evitarea călătoriilor în străinătate, dacă acest lucru nu este strict necesar şi folosirea măştii sau protejarea cu batiste, în locurile aglomerate şi expuse la risc.

Comentarii

comentarii