Acasă Eveniment Mile Cărpenişan a fost condus pe ultimul drum

Mile Cărpenişan a fost condus pe ultimul drum

569
DISTRIBUIȚI

Jurnalistul care a transmis ştiri din zone de risc maxim de pe întreg globul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” şi este propus pentru titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei
A sfidat moartea, transmiţând ştiri de pe fronturile din Iugoslavia, Irak sau Kosovo şi a fost răpus prematur, la doar 34 de ani, de probleme medicale.

Mile Cărpenişan s-a stins, luni dimineaţă, la Spitalul Judeţean din Timişoara, după ce fusese internat de săptămâna trecută, la terapie intensivă, în urma unui şoc septic. A fost condus pe ultimul drum, miercuri, sute de rude, prieteni, colegi şi oameni care-l ştiau doar de pe ecran fiind prezente la Cimitirul Rusu Şirianu din Timişoara. A fost înmormântat cu onoruri militare, iar la căpătâi i-a fost aşezat microfonul Antenei 1, prin care a transmis din cele mai fierbinţi zone de pe glob. Salvele de armă trase de un pluton de la Batalionul 32 Infanterie Mircea, Scorpionii Galbeni, au marcat ultimul drum al reporterului special, pentru care frica reprezenta doar un cuvânt din dicţionar. După ce a a intrat în presă în Timişoara, a devenit reporter special al posturilor Antena 1 şi Antena 3, transmiţând ştiri din zone de conflict sau din mijlocul unor zone calamitate.

Onoruri post-mortem

Mile Cărpenişan a fost decorat post-mortem, de către preşedintele Traian Băsescu, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru obiectivitatea şi profesionalismul de excepţie prin care a contribuit la corecta informare a opiniei publice româneşti asupra evenimentelor din mai multe zone de conflict ale lumii”. La Timişoara, a fost propus de către viceprimarul Sorin Grindeanu pentru a-i fi conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei.

Premiu anual pentru jurnalism de investigaţie – „Mile Cărpenişan”

Fundaţia timişoreană „Sine Ira” a decis să ofere anual un premiu pentru jurnalism de investigaţie. Titlul „Mile Cărpenişan – pentru jurnalism de investigaţie” va fi atribuit în fiecare an unui jurnalist timişorean. „Consiliul director al Fundaţiei Sine Ira a decis să instituie anual un premiu pentru jurnalism de investigaţie, care va purta numele celebrului corespondent de război Mile Cărpenişan. Pe tot parcursul vieţii sale, Mile Cărpenişan a acţionat conform principiilor de bază ale fundaţiei noastre – niciodată cu ură sau cu părtiniere”, spune generalul Mircea Chirilă, preşedintele fondator al Fundaţiei Sine Ira, care adună la un loc nenumărate personalităţi din Banat, ce fac parte din aproape toate domeniile. Mile Cărpenişan a fost, în acelaşi timp, declarat „personalitea Sine Ira pe 2010” şi membru de onoare post-mortem al fundaţiei.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Comentarii

comentarii