Acasă Economic Milioane de lei investiți în cercetarea agricolă de Stațiunea Lovrin în 2017

Milioane de lei investiți în cercetarea agricolă de Stațiunea Lovrin în 2017

DISTRIBUIȚI

Marilen HorablagaStațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin din județul Timiș nu a primit finanțare din bugetul statului pentru cercetare, în 2017, dar noul director Marinel Horablaga este hotărât ca să investească mult pentru cercetarea agricolă din veniturile proprii ale stațiunii de aproximativ 10 milioane de lei.

„Acest domeniu care este așa de important nu este finanţat de stat. Asta se întâmplă de mulți ani, de aceea, în general, cercetarea în agricultură trăieşte numai din autofinanţare. Se pare că noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, e deschis la acest subiect și vrea să susţină financiar domeniul. Eu zic că s-a şi făcut unii paşi, măcar declarativ, dar până nu ştim exact ce se va face, asta e situaţia în 2017. Eu în continuare voi dezvolta bugetul destinat cercetării”, a explicat Horablaga.
Astfel, în acest an, din veniturile proprii ale stațiunii de aproximativ 10 milioane de lei, vor fi finanțate laboratoarele de cercetare destinate grâului și cânepii, amândouă dotate cu câte o nouă linie pentru omologare, dar și laboratorul pentru ovăz, unde deja a fost creat un nou hibrid destinat omologării. E în dezvoltare şi laboratorul de horticultură, pentru a se pune pe picioare podgoria și livada de la Lovrin. Un alt proiect mare este şi crearea microfermei ecologice numită Biobază. Amintim că, la Lovrin, de-a lungul timpului, au fost create patru soiuri de grâu, două soiuri de porumb, trei de cânepă, trei de ovăz , trei de floare soarelui şi alte trei de sfeclă furajeră. Decăderea stațiunii a început după revoluția din decembrie 1989. Proprietățile au început să fie revendicate, mai mult sau mai puțin legal, iar cercetarea, nefiind finanțată, s-a prăbușit total, de aceea angajații și-au dat demisia și au plecat la companiile agricole private. Din 2015, după ce a fost numită noua conducere, se fac eforturi mari pentru ca stațiunea să fie relansată. Obiectivul noului director Horablaga este ca, în patru -cinci ani, Stațiunea Lovrin să devină una dintre unităţile etalon în cercetarea agricolă, aşa cum a fost întotdeauna, de-a lungul timpului.

 

Comentarii

comentarii