Acasă Actualitate Ministerul Culturii, sesizat despre încălcări ale legii la concursul de la Filarmonica...

Ministerul Culturii, sesizat despre încălcări ale legii la concursul de la Filarmonica „Banatul”

DISTRIBUIȚI

Radu Popa, candidatul al cărui dosar a fost respins inițial, dar admis ulterior, în urma unei contestații, la concursul de proiecte de management de la Filarmonica „Banatul”, nu s-a mulțumit doar cu reintrarea sa în cursă și s-a adresat și Ministerului Culturii. Într-o sesizare trimisă ministrului Lucian Romașcanu, dirijorul atrage atenția asupra unor „încălcări ale ordonanței de Urgență nr. 189 din 25 noiembrie 2008 (actualizată prin OUG 68/2013, respectiv legea 185/2014 și completată prin Ordinul nr. 2799/2015) în organizarea concursului de proiecte de management pentru Filarmonica «Banatul» Timișoara.

Pe scurt, acesta reia problema semnalată și anterior, cea referitoare la experiența de management și pregătirea în management, dar vorbește și despre anumite prevederi din anunțul public care ar crea „o situație discriminatorie și abuzivă”. În ceea ce privește prima critică, dirijorul amintește că la articolul 3 din OUG 189/2008 scrie: „Managementul instituțiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: (…) d) întruneşte condiţiile de pregătire sau experienţă în management (…)”. În același timp, pentru concursul de la filarmonică se cere întrunirea atât a uneia, cât și a celeilalte.

„Această modificare aparent minoră a art.3 lit. d) din documentul citat, respectiv înlocuirea sintagmei «sau» cu sintagma «și», reprezintă în fapt o încălcare legală ce atentează la intenția și spiritul actului normativ ce își propune să elimine «situațiile litigioase», «premisa unor abuzuri ale autorităților administrației publice», ori «blocarea activității, deteerminată fie de prelungirea, în mod nefiresc a conducerii interimare, fie de anularea concursurilor organizate de autoritate» (preambul OG 189/2008) referitoare la cerința privind experiența de management”, scrie Radu Popa în sesizare.

În ceea ce privește cealaltă acuzație, dirijorul spune că nu ar trebui luată în calcul la experiența în domeniul studiilor perioadele petrecute în cadrul unor ONG-uri. „Nici unul din actele legislative ce stabilesc cadrul de reglementare al domeniului, nu iau în calcul experiența profesională/managerială obținută prin activarea în cadrul unor ONG-uri, o atitudine firească dat fiind faptul că aceste organizații se caracterizează prin lipsa capacității organizaționale și financiare, capacitatea extrem de redusă pentru a dezvolta programe constante, departe de ritualul de funcționare al unei instituții profesioniste cu agendă de stagiune, lipsa exercițiului bugetar de anvergură, etc”.

Ulterior, Popa vorbește și de încălcarea unor prevederi din HCL 430/2021, cea care stabilește procedura de organizare a concursurilor din societățile municipale. „Mai adaug faptul că, același Anunț Public impune condiția unei experiențe «de minimum 5 ani în specialitatea studiilor», cerință ce încalcă prevederile Hotărârii Consiliului Local Timișoara cu nr.430 din 23.11.2021 (…) care prevede la art. 3, alin (4): «Condițiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcțiilor publice de conducere de director general, director executiv este de minimum 7 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice»”.

În ceea ce privește cea de-a doua parte a sesizării, ar fi de menționat, în primul rând, că, în general, legislația este destul de interpretabilă în ceea ce privește experiența în domeniul studiilor. Pe de altă parte, în ceea ce privește HCL-ul invocat de Popa, cei 7 ani de experiență în domeniul studiilor sunt ceruți doar pentru funcțiile publice de conducere. În articolele ulterioare, cele care vorbesc de fapt despre concursurile de management ale instituțiilor de cultură, nu sunt decât reluate prevederile din OUG 189/2008, care nu menționează nimic despre această experiență. Totuși, actul dă libertatea autorității publice locale să stabilească criterii suplimentare, lucru care ar putea fi invocat de organizatorii concursului și la prima critică a dirijorului.

Comentarii

comentarii