Acasă Actualitate Ministerul Sănătăţii şi CNAS – şantaj la medicii de familie?

Ministerul Sănătăţii şi CNAS – şantaj la medicii de familie?

DISTRIBUIȚI

Războiul dintre medicii de familie, pe de o parte, şi Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de cealaltă parte, a luat o întorsătură şocantă. Medicina primară riscă să fie desfiinţată prin art. 141 din Contractul Cadru 2011, care va intra în vigoare la 1 iunie. “Prin introducerea acestui articol în contractul cadru, în lipsa unei metodologii sau norme de aplicare, rămâne o încercare de şantaj din partea casei”, a spus dr. Elisabeta Spătaru vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş luni, 23 mai. Medicina primară ar putea fi desfiinţată
„În situaţia în care medicii de familie nu încheie contractele de furnizare de servicii medicale în asistenţă medicală primară la termenele şi în condiţiile prezentului contract-cadru pentru asigurarea accesului neîngrădit al asiguraţilor la asistenţă medicală, medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda serviciile medicale prevăzute pentru asistenţa medicală primară“, se arată în art. 141 din HG nr. 1389/2010, care aprobă Contractul – Cadru pe 2011-2012, de la 1 iunie.
Dr. Spătaru a precizat că art. 141 din Contractul Cadru este în contradicţie cu Legea 95, care statuează clar specialitatea de medicina familiei. “Este o atingere adusă specialităţii de medicina familiei, drept pentru care există pe rol un proces intentat de către organizaţiile naţionale ale medicilor de familie împotriva CNAS. Orice medic de altă specialitate trebuie să dorească să practice medicina de familie şi pentru asta trebuie să urmeze un stagiu de pregătire în vederea reconversiei profesionale. Este puţin probabil că se va întâmpla, iar la data de 1 iunie nu credem ca CNAS este pregătită pentru preluarea activităţii de medicina familiei de către medici de altă specialitate”, a subliniat dr. Spătaru.
Mesajul către timişoreni
“În ultimele luni suntem supuşi unor presiuni extreme şi au apărut hotărâri care, pe de o parte, nu ne mai permit să vă îngrijim aşa cum este nevoie şi, pe de altă parte, nu ne mai asigură cele strict necesare  cabinetelor (privind plata personalului – asistente, medici, contabili, femeie de serviciu – a întreţinerii cabinetelor, a cumpărării celor  necesare funcţionării cabinetelor şi plata dărilor către stat). Din păcate, hotărârile Ministerului Sănătăţii şi ale CNAS fac ca de la 1 iunie să nu mai putem face un nou contract, căci acesta ne-ar pune în situaţia de a nu vă mai putea acorda îngrijirile fireşti pe care noi le considerăm necesare pentru sănătatea dumneavoastră. De asemenea, un astfel de contract ar duce la închiderea rapidă a cabinetelor din cauza datoriilor. Dacă ministerul şi casa de asigurări vor continua, totuşi, să refuze să ia deciziile fireşti, vom fi nevoiţi să închidem cabinetele, cu tot regretul nostru. Am făcut eforturi foarte mari ca să rămânem în ţară, să ne facem meseria, dar, în prezent, cu tot sacrificiul nostru, nu putem susţine un sistem antipacient, antimedic”, este mesajul medicilor de familie către timişoreni.

 

Comentarii

comentarii