Acasă Actualitate Ministrul Cîmpeanu, despre condițiile insalubre de cazare și masă ale olimpicilor veniți...

Ministrul Cîmpeanu, despre condițiile insalubre de cazare și masă ale olimpicilor veniți la Timișoara: ”Infrastructura școlară depinde peste tot, fără excepție, de primării”

DISTRIBUIȚI

Camere insalubre, care miroseau a mucegai şi în care nu se făcuse deloc curățenie, apă caldă cu rația sau mâncare puțină și proastă sunt câteva dintre problemele reclamate de către elevii care au mers la olimpiadă la Timișoara, fiind cazați în condiții improprii, la Colegiul Henri Coandă.

Timișoara este gazdă în acest an pentru cinci olimpiade naționale, în perioada 18-30 aprilie. Mama unei eleve care a participat la Olimpiada Națională de Arte a reclamat pe Facebook modul în care copiii au fost cazați în internatul Colegiului Tehnic „Henri Coandă” și a trimis fotografii în care se vad dulapuri vechi și pline de praf, dar și mese și paturi rupte.

„Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit și înfrigurat la cazare și speri să ai noroc să găsești un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați, te întâmpină de la intrare.

Priveliștea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită grațios pe marginile patului, la parchetul scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite și răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă.

Încerci să te abții din plâns, să cauți soluții, că doar ești mare și a doua zi trebuie să dai tot ce poți mai bun; ai venit la cea mai grozavă competiție la care visai. Te întrebi: dormi cu masca pe nas sperând să poți respira cât de cât bine sau cauți un hotel? Alegi hotelul măcar pentru prima noapte, că a doua zi e marea competiție și vrei să te odihnești. Teoretic sunt în această încleștare cei mai buni elevi din țară din domeniul tău”, a scris femeia.

Inspectoratul Școlar Timiș a transmis că pentru organizarea celor cinci olimpiade naționale s-au depus eforturi, regretând însă că nu au fost suficienți bani pentru cazarea decentă a elevilor.

Conducerea instituției spune că imaginile sunt „ușor tendențioase”, fiind realizate la lemnăria ferestrelor vechi, respectiv „în spatele unei nișe, unde erau rafturi și ele vechi”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat miercuri în acest scandal, spunând că „ani de zile nu s-au făcut investiții în infrastructura școlară, iar acum se vede”.

El a precizat, la Digi 24, că la faza națională a olimpiadelor participă 13.000 de elevi și 3.000, fiind vorba despre 79 de olimpiade naționale care au fost organizate în 30 de județe.

„Infrastructura școlară depinde peste tot, fără excepție, de primării. Nu s-au făcut investiții în infrastructura școlară, iar acum se vede”, a spus Cîmpeanu, afirmând că „va fi cercetat fiecare caz în parte”.

Ministrul Educației a susținut că, prin ordonanțe de guvern, va fi majorată de la 100 la 200 de lei alocația pentru cazare și hrană pentru elevii participanți la olimpiade, „pentru ca astfel de situații să nu mai existe”.

El a promis și că vor fi majorate premiile pentru olimpici. Acum, premiul pentru un elev care obține locul I la olimpiada națională este de 300 de lei, iar Cîmpeanu promite că va fi de 1.000 de lei.

Sursa: hotnews.ro

Comentarii

comentarii