Natalia Intotero, ministrul Culturii din România a vizitat castelul de la Banloc, unul din obiectivele care ar putea să primească, în sfârșit, finanțare de la guvern pentru restaurare. Intotero a fost însoțită de mitropolitul Ioan Selejan și de Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
“Castelul din Banloc este un loc cu un farmec aparte, care păstrează amintirea Principesei Elisabeta a României, cea care l-a transformat într-o elegantă reședință regală. Ministerul Culturii sprijină inițiativele de restaurare și valorificare a acestui monument istoric. În cadrul vizitei, ne-am bucurat de prezența ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, care ne-a vorbit despre importanța protejării moștenirii culturale din această zonă”, a spus Natalia Intotero.
În anul 2008, castelul de la Banloc, aflat la 50 de kilometri de Timişoara, a fost cedat, în concesiune, Mitropolei Banatului, pe o perioadă de 49 de ani. Mitropolitul de atunci, Nicolae Corneanu, dorea să transforme castelul într-un centru ecumenic. Din nefericire nu s-au făcut investiții serioare, astfel că monumentul de la Banloc arată la fel de rău.
Conform mitropolitului Ioan Selejan, la conac se dorește amenajarea unei tabere, spaţii de cazare, un centru social, cultural şi educaţional pentru tineret.
Castelul de la Banloc a fost construit în 1793 de contele Lázár Karátsonyi. În 1935 prinţesa Elisabeta, fiica cea mare a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, cumpără domeniul nobiliar de la urmaşul familiei, Karátsonyi-Keglevich Imre. Momentele de glorie ale castelului de la Banloc au apus odată cu plecarea în exil a principesei Elisabeta, în 1947. Castelul a căzut pradă vandalilor, care au distrus tot şi au furat cele mai valoroase lucruri care au fost lăsate în castel. Arhiva şi biblioteca au fost incendiate.