Acasă Actualitate Ministrul Ilie Sârbu le-a promis bani crescătorilor de ovine

Ministrul Ilie Sârbu le-a promis bani crescătorilor de ovine

DISTRIBUIȚI

Ilie SarbuMarţi, 14 aprilie
Crescătorii de animale au arătat că preţul oferit de procesatori pe litru de lapte este sub costul de producţie. Ei preferă achiziţia de lapte din alte state membre UE.
Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a avut întâlniri de lucru cu reprezentanţii crescătorilor de animale din România, marţi, 14 aprilie. Prezenţi la masa dialogului au fost reprezentanţii Federaţiei Naţională a Crescătorilor de Bovine din România – organizaţie afiliată FNPAR, reprezentanţii Sindicatului Crescătorilor de Bovine din România, ai Sindicatului Crescătorilor de Ovine din România, ai Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine, organizaţii afiliate la AGROSTAR, şi reprezentanţii Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România.
Primul punct de pe ordinea de zi a fost semnarea ordinului de ministru care reglementează procedura de acordare a sprijinului pe exploataţie aferent anului 2009, pentru sectorul ovin.
Ordinul prevede ca, pentru acordarea acestui sprijin, cererea depusă către APIA trebuie vizată de o asociaţie de crescători de animale legal constituită şi afiliată la federaţiile naţionale de profil.
Propuneri făcute de reprezentanţii organizaţiilor de crescători au privit majorarea cotei de lapte, subvenţionarea întregii cantităţi de lapte produse, faţă de 81% din cantitate cât primesc în prezent, subvenţionarea motorinei din zootehnie.
Totodată, a fost solicitată gruparea subvenţiilor acordate pentru sectorul bovin, astfel încât de acestea să poată beneficia un număr mai mare de crescători. Ministrul a asigurat crescătorii că aceste propuneri sunt luate în calcul şi se vor materializa, în limita prevederilor legale impuse de Uniunea Europeană, în cel mai scurt timp.

Vor lapte din alte state UE

Crescătorii de animale au arătat că preţul oferit de procesatori pe litru de lapte este sub costul de producţie, fiind preferată achiziţia de lapte din alte state membre UE.
Un alt subiect de discuţie a fost creditarea activităţilor din agricultură, ministrul Sârbu asigurând producătorii că problemele ridicate de ei – nivelul dobânzilor, condiţiile de creditare – vor fi discutate joi, 16 aprilie, cu reprezentanţii băncilor.
În cadrul discuţiei privind rectificarea bugetară, Sârbu i-a asigurat pe crescătorii de animale că subvenţiile nu vor fi afectate de această rectificare deoarece cele două miliarde de lei retrase din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurii şi Dezvoltării Rurale vor fi în continuare acordate din fondul de privatizare.
Totodată, Ministrul Ilie Sârbu a precizat că va discuta cu Ministerul Finanţelor Publice posibilitatea eliminării impozitului pe subvenţie.

Comentarii

comentarii