Acasă Actualitate Ministrul Mediului, Attila Korodi, la Timişoara: “Trebuie să luăm de undeva mai...

Ministrul Mediului, Attila Korodi, la Timişoara: “Trebuie să luăm de undeva mai mule fonduri naţionale, pe strategii foarte bine creionate”

DISTRIBUIȚI

ministrul mediului la statia de epurare aquatim vineri 17 oct DSCF9682

Vineri, 17 octombrie, aflat la Timişoara, la conferinţa internaţională Eco-Impuls 2014, organizată de Aquatim, la staţia de epurare “Stan Vidrighin”, ministrul Mediului, Attila Korodi a relevat importanţa centrului de excelenţă privind apa-canalul de la Aquatim.

În plus, el a atras atenţia că, pe viitor, stresul statului român asupra companiilor de apă va fi mai mare. Aceasta se întâmplă fiindcă acea cofinanţare a proiectelor din partea României va fi 25%. Înseamnă că procentul nu poate fi suportat de autorităţile locale.
“Acest centru de excelenţă privind apa al Aquatim de la Timişoara este foarte important că se desfăşoară între serviciile publice bavareze din Munhen şi din Timişoara, dar şi dintre expertiza germană a apei şi expertiza română a apei. Provocările perioadei următoare înseamnă lărgirea ariei serviciilor publice. De aceea, centrele universitare trebuie să furnizeze resurse umane specializate, studii şi strategii. Companiile de apă trebuie să aibă un dialog permanent cu zonele de excelenţă şi cu autorităţile locale. În 2008, în primul meu mandat, ne-am mai văzut la Timişoara. Atunci, am constatat că se deschide o nouă etapă în furnizarea serviciilor publice de apă-canal desfăşurate de Aquatim, care s-a şi confirmat. E o cheltuire eficientă a banilor. Cred că această evoluţie va fi continuă. Nu ştiu dacă perioada 2007 -2014 ne-a ajutat întru totul cu fenomenul cu care ne confruntăm. Avem un calendar privind aderarea făcut înainte de 2007, care înseamnă conformarea la standardele calităţii apei. Această perioadă trebuia să reprezinte şi o accelerare a investiţiilor. Sunt zone care excelează, numite zone de excelenţă, cum este şi la Timişoara, de la care avem ce să învăţăm, dar sunt unele zone care nu au reuşit să implementeze o strategie, de aceea fluctuaţiile sunt prea mari. Noi susţinem aceste zone de excelenţă. În perioada următoare cofinanţarea din partea României va fi 25%, aceasta înseamnă că procentul nu poate fi suportat de autorităţile locale. Trebuie să luăm de undeva mai mule fonduri naţionale, pe strategii foarte bine creionate. Stresul statului român asupra companiilor de apă va fi mai mare”.

Comentarii

comentarii