Acasă Actualitate Ministrul Rafila și primarul Fritz au viziuni diferite pentru Spitalul de Copii...

Ministrul Rafila și primarul Fritz au viziuni diferite pentru Spitalul de Copii Louis Țurcanu

DISTRIBUIȚI

De la aștept cererea de la Primăria Timișoara, până la am cerut bani de dotări pe PNRR, soarta Spitalului de Copii Louis Țurcanu pare să fie văzută diferit de Alexandru Rafila și Dominic Fritz. Totuși, iese la iveală tot mai mult lipsa unui dialog între minister și primărie. Primii trebuie să se ocupe de dotarea spitalului, în timp ce administrația locală să încheie lucrările de construcție.

Vizita de vineri a ministrului, la unitatea medicală, a arătat diferența de viziune a celor două părți. Rafila cere finalizarea lucrărilor, înainte să se discute de dotări, primăria spune că a demarat recepția. Rafila vorbește de dotări finanțate pe fonduri de la Banca Europeană de Investiții, Fritz spune că a cerut bani pe PNRR, dar nu a primit.

Clădirea e gata în proporție de 95%, spune Rafila, care a vizitat, vineri, unitatea medicală aflată (încă) în lucru. El a vorbit de subiectul dotării, dar spune că aceasta s-ar putea face pe creditul de la Banca Europeană de Investiții. Primăria a cerut bani pe PNRR, fără succes.

”Pe noi ne preocupă dezvoltarea spitalelor care acordă asistență medicală copiilor. Eu sunt azi aici ca să văd ce nevoie are acest spital, pentru dotare, dar și pentru realizarea unui heliport. Spitalul este finalizat în proporție de 95% de câțiva ani și sunt oarecum surprins că el nu a fi fost finalizat. Înțeleg că urmează acum, înainte de alegeri, realizarea recepției acestui spital. Noi o să ajutăm cât putem. Urmează o etapă în care împrumutul de la Banca Europeană de Investiții va face eligibile numeroase spitale din România, dar în mod evident, spitalele care acordă asistență medicală copiilor vor fi prioritizate, iar dotarea acestui spital, care estimăm că este în jur de 100 de milioane de lei, ar putea să fie realizată din acest împrumut și cât ține de noi vom vom sprijini un acest proiect.  Cred că dezvoltarea serviciilor medicale în județul Timiș necesită interes, necesită bună credință și necesită și implicare politică”, a spus după vizita la Louis Țurcanu, Alexandru Rafila.

El trage de mânecă Primăria Timișoara spunând că nu înțelege de ce lucrările nu au fost deja finalizate.

”Repet, acest spital de copii reprezintă o prioritate. Aștept ca după 4 ani primăria să sprijine finalizarea lucrărilor. Cred că nu necesită mai mult de un milion de euro pentru finalizarea acestor lucrări și să putem spitalul să devină eligibil pentru a aplica la un proiect care se referă la dotare și la construcția unui heliport.”, a mai subliniat ministrul.

Rafila spune că pentru minister nu contează culoarea politică, deci nu se poate spune că ar avea ceva cu primarul Timișoarei, orașul a beneficiat deja de fonduri importante pe PNRR.

”Și încă un lucru care cred că este foarte important pe noi la Ministerul Sănătății nu ne-a interesat culoarea politică a celor care conduc unitățile administrative teritoriale. Sume mari de bani au fost alocate prin PNRR, de exemplu, către spitalul Municipal de aici din Timișoara, circa 50 de milioane de lei, pentru ambulatoriu de specialitate și pentru controlul infecțiilor. Aici, la acest spital circa 35 de milioane de lei, așa că încercăm să ajutăm”, a continuat oficialul.

În ceea ce privește finanțarea achizițiilor, problema e mai complicată, spune Rafila, suma e una mare.

”Nu se poate vorbi deocamdată despre o sursă sigură de finanțare pentru dotări, atât timp cât clădirea nu este finalizată. Ca să aplice la un proiect de dotare, clădirea trebuie să fie funcțională. Eu sper că măcar acum, în ceasul al 12-a la după 4 ani, Primăria Timișoara va face cele necesare pentru că această clădire să fie finalizată. Nu mai trebuie o mare investiție. Vedeți și dumneavoastră că e aproape finalizată, sunt anumite instalații aici de un an, 2 ani de zile puse. Eu cred că el ar trebui să devină operaționale înainte să expire perioada de garanție. Așa cred eu și noi o să ajutăm cu tot ce ține de noi și aș vrea să facem mai puțin din acest spital sau din alte spitale un subiect de dezbatere politică. Cred că trebuie să facem un subiect de dezbatere în interesul cetățenilor și mai puțin alte tipuri de interese.”, spune Rafila.
El a menționat că așteaptă o cerere de la primărie, aceasta deține spitalul, pentru a putea demara realizarea unei achiziții.

”Păi, spitalul e în subordinea Primăriei, ca să avem discuții oficiale, trebuie să existe o solicitare în acest sens și trebuie terminat acest spital. Eu nu am. Noi vom oferi posibilitatea ca acest spital, care se află subordinea autorității locale, să aplice foarte curând pentru proiectul de dotare și de asta trebuie finalizat și recepționat. Acest spital trebuie să facă lucrul ăsta, pentru că bănuiesc că au o responsabilitate pentru cetățeni și pentru această clădire foarte frumoasă care s-a edificat și care este gata de 4 ani,”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Se pare că lungimea de undă a discuțiilor pe Spitalul de Copii, între minister și primărie, e cu totul. Chiar în ziua în care Rafila vizita spitalul și spunea că administrația locală ar trebui să finalizeze lucrările la clădire, municipalitatea anunța demararea etapelor de recepție. De asemenea, Fritz spune că a cerut deja bani pentru dotări, pe PNRR, dar nu a primit.

”Primăria Municipiului Timișoara monitorizează în această perioadă probele efectuate de constructor la toate instalațiile noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Municipalitatea se asigură că sunt respectate standardele în vigoare, înainte de a începe etapa de recepție a clădirii cu demisol, parter și 6 etaje. Aceste probe sunt esențiale pentru viitoarea funcționare a clădirii, ținând cont de faptul că a trecut un deceniu de la începerea construcției noului spital de copii, timp în care au fost implicați mai mulți constructor”, a anunțat, vineri dimineața, Primăria Timișoara.

Primarul Fritz a insistat asupra faptului că va fi o clădire terminată, dar care va sta închisă.

„Acum miza nu este să recepționăm clădirea, ci să deschidem un spital unde copiii și părinții să aibă condiții moderne de tratament. Fără aparatură medicală, mobilier și dotări, vom avea doar o clădire frumoasă care va sta încuiată. Noi, din start, ne-am orientat spre atragerea de fonduri pentru dotarea spitalului și am solicitat Ministerului Sănătății fonduri prin PNRR, dar cererea noastră nu a fost considerată prioritară. Am rămas în dialog cu ministrul și așteptăm să-și onoreze promisiunea și să doteze spitalul cu aparatura necesară”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Comentarii

comentarii