Acasă Actualitate Ministrul Sănătății a aprobat planul de măsuri pentru spitale și lista spitalelor...

Ministrul Sănătății a aprobat planul de măsuri pentru spitale și lista spitalelor de suport pentru pacienții cu Covid-19. Care sunt spitalele din vestul României vizate

496
DISTRIBUIȚI

Într-un comunicat al Ministerului Sănătății, se arată că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor  în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2.

Conform listei, în județul Timiș, Spitalul CF 2 Timișoara, Spitalul Municipal Timișoara și Spitalul Municipal Teodor Andrei devin spitale suport. Maternitatea Bega Timișoara va fi maternitatea care va gestiona cazurile pozitive de infecție cu coronavirus, iar centrele de dializă pentru cei confirmați vor fi toate centrele omologate, cu tură suplimentară distinctă, însă doar Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara va prelua cazurile grave și critice.

În județul Arad, spital suport va fi secția externă de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Arad, maternitatea desemnată va fi secția externă a aceluiași spital, iar pentru dializă vor fi funcționa toate centrele, „Județeanul” rămânând dedicat cazurilor grave și critice.

În Caraș-Severin, spital suport va Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, maternitatea desemnată este cea a aceluiași spital, iar dializa celor confirmați cu Covid-19 se va realiza la Centrul de Dializă Avitum Reșita, în tură suplimentară, sau la Spitalul Județean Caraș-Severin Reșița, pentru pacienții în stare gravă și critică.

În Hunedoara, au fost desemnate patru spitale suport: Municipal Hunedoara, Municipal Orăștie, Municipal Lupeni și Municipal Vulcan. Maternitatea care gestionează cazurile confirmate de infecție cu coronavirus este cea de la Spitalul Județean de Urgență Deva. Tot la același spital vor fi aduși și pacienții cu Covid-19 care au nevoie de dializă și sunt în stare gravă, pentru ceilalți existând ture suplimentare la toate centrele.

Planul de măsuri prevede și cum trebuie să se pregătească spitalele pentru izolarea și tratamentul cazurilor COVID pozitive. Documentul prevede folosirea echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.

„Astfel, în contextul COVID-19, echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli).

Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată. Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial)”, transmite Ministerul Sănătății.

Mai specific, recomandările pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID) prevăd că personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3.De asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile.

Conform listei prezentate de Ministerul Sănătății, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă la nivel național, în toate județele țării și București.

„În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare  fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport, unități  municipale/orășenești și spitale din alte județe  preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private)”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

“Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale.

Ordinul ministerului Sănătății este publicat în Monitorul Oficial 263/31.03.2020. Acesta a fost adus la cunoștința managerilor unităților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică într-o videoconferință condusă astăzi de ministrul Sănătății.

Comentarii

comentarii