Acasă Actualitate Ministrul Sănătății anunță sprijinirea în continuare de la bugetul de stat a...

Ministrul Sănătății anunță sprijinirea în continuare de la bugetul de stat a proiectelor de infrastructură medicală de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vineri, proaspăt numitul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a avut o zi plină la Timișoara. Orașul de pe Bega a fost prima destinație ”pe teren” de la numirea pe post, ea a vizitat mai multe unități medicale din capitala Banatului.

După ce a inaugurat noul centru de vaccinare drive thru, ministrul s-a deplasat la corpul de clădiri de la Spitalul Județean Timișoara. Deși urma să viziteze camerele speciale pentru arși, acțiunea nu a mai avut loc, acestea aflându-se în zona roșie de la Casa Austria. În schimb, a aflat despre noua maternitate ridicată de CJT tot în acea zonă.

„Este un proiect pe care îl desfășoară Consiliul Județean Timiș pe Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria cu bani europeni și sper să să obținem autorizația. Am depus documentația înainte de Paști, anunț în premieră acest lucru și dacă obținem autorizația rapid, într-o lună sper să punem piatra de temelie, avem constructorul selectat, vrem să începem lucrările. Sper să fie cea mai modernă maternitate din țară”,a anunțat președintele CJ Timiș, Alin Nica, în discuția cu ministrul Sănătății.

Mai multe amănunte despre proiect au fost oferite de Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, în cadrul căreia va funcționa maternitatea.„Maternitatea Bega (n.r. actuala locație) este într-o clădire istorică, veche, cu circuite depășite, în care am investit mult de-a lungul anilor pentru tot felul de reparații, dar e clar că nu corespunde nevoilor, nici pentru pacienți, și nici ca siguranță la incendiu. Este un act de normalitate construcția acestei maternități care va corespunde secolului XXI, iar dotarea va fi una corespunzătoare. În aceeași clădire va fi relocată și secția de Neonatologie, una dintre cele mai performante din România. Recent, colegii de la Neonatologie au reușit să salveze un făt de doar 24 de săptămâni a cărui mamă din păcate a decedat fiind infectată cu covid. Dorim să avem astfel de performanțe prin investiții”, a declarat Raul Pătrașcu.

El a mai vorbit și despre noua secție de ATI, care va fi ridicată chiar deasupra actualei Unitatăți de Primire a Urgențelor (UPU).

„Dacă pacientul va avea nevoie de operație va merge într-una din cele peste 20 de săli de operație pe care le vom construi, iar dacă va fi un pacient cu arsuri, va merge la Centrul de Mari Arși, care va fi în aceeași clădire. Acest proiect, în valoare de 52 de milioane de euro, este o premieră în România, Spitalul Județean fiind singurul în an de pandemie să acceseze acest proiect datorită în mare parte prof. Dorel Săndesc, Consiliului Județean, care ne-a ajutat cu plata avizelor și interacțiunea cu proiectanții. Acum, proiectul este în faza de licitație a constructorului la Ministerul Sănătății”, a afirmat managerul Spitalului Județean din Timișoara, Raul Pătrașcu.

Noul Centru de Mari Arși de la Timișoara este cel mai avansat ca maturitate tehnică dintre cele trei centre finanțate, în România, de Banca Mondială și gestionate de minister.

”Eu țin să mulțumesc public pentru efortul depus pentru realizarea acestui centru de mari arși, pentru că știț că avem niște termene și cu ajut colaborării cu autoritățile locale și cu managementul spitalului, centrul de mari arși de la Timișoara a ajuns să fie printre cele mai mai avansate dintre cele trei, care sunt finanțate de Banca Mondială”, a declarat Ioana Mihăilă.

Nica a mai prezentat și ceea ce a anunțat că este cel mai mare proiect din domeniul sanitar din România, extinderea UPU și interconectarea clădirilor de la Județean.

„Se va face interconectarea celor trei corpuri de clădire ale Spitalului Județean, un proiect în valoare de peste 240 de milioane de lei, 52 de milioane de euro. Va cuprinde și noua Unitate de Primiri Urgențe –UPU, Centrul de Mari Arși și secția de ATI plus un heliport pe acoperișul clădirii de interconectare. A doua investiție este noua maternitate, prima investiție de acest fel de după Revoluție. Toate aceste investiții vin să completeze acest ansamblu ansamblu spitalicesc și să creăm un adevărat hub de sănătate pentru județul nostru, pentru Timișoara și regiunea noastră”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș.

Comentarii

comentarii