Acasă Actualitate Ministrul Sănătății, la Timișoara: “Institutul Oncologic de la Timișoara este necesar și...

Ministrul Sănătății, la Timișoara: “Institutul Oncologic de la Timișoara este necesar și se va construi”

DISTRIBUIȚI

În urma digitalizării Spitalului Județean Timișoara, ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila, a vizitat vineri, 9 septembrie, sistemul electronic integrat care deservește secțiile și compartimentele de terapie intensivă din cadrul unității medicale.

Cu acest prilej, prof. Rafila a spus: “Cred că este un pas important în acordarea de îngrijiri medicale de bună calitate pentru pacienții aflați în stare critică. Sistemul poate fi un model de bună practică și poate fi extins, mai ales că Ministerul Sănătății are două surse de finanțare pentru astfel de programe. Una este prin PNRR, programul de digitalizare. Am găsit la MS un proiect mai vechi care va fi relansat, pentru a digitaliza cât mai multe secții de AȚI în țară”.

De asemenea, prof. Rafila a prins în lucru unul dintre puținii roboți chirurgicali Da Vinci de la județean, existenți în spitalele din România, care opera un pacient cu neoplagie. Din păcate aceste consumabile utilizate de robot sunt costisitoare. Pentru asta trebuie un program dedicat, fiindcă resursele spitalului, decontarea  serviciilor de CJAS nu sunt suficiente pentru asemenea operații superioare.

De asemenea, prof. Rafila a vizitat Institutul de Boli Cardiovasculare. Surpriză a fost deplină, fiindcă unitatea medicală este reabilitată cel mai mult cu forțe proprii sau prin proiecte.

Rafila a atras atenția la Timișoara că trebuie înființate centre de excelență în principalele patologii. Vorbim de institute de boli cardiovasculare, institute de neurochirurgie etc. Bineînțeles că este nevoie și de finalizarea institutului oncologic regional de la Timișoara. Așa cum București, Iași și Cluj au asemenea institute, și Timișoara trebuie să aibă, mai ales că la nivelul UE este un plan european de lupta anticancer.

În curând vom adopta planul național  anticancer. Există o recomandare de dezvoltare a unor asemenea centre de excelență care să ofere toate tipurile de servicii pacienților. Este clar că pe lângă cele trei centre existente, Institutul Oncologic de la Timișoara este necesar și se va construi. Trebuie finalizat studiul de fezabilitate care să între în procedura de evaluare. “Este bine să avem astfel de centre, iar Timișoara și Banatul au toate premisele să beneficieze de asemenea institut oncologic de excelență”, a spus prof. Rafila, vineri. 9 septembrie. la Timișoara.

Comentarii

comentarii