Acasă Economic Ministrul Tabără şi-a băgat mâna până la cot în banii europeni

Ministrul Tabără şi-a băgat mâna până la cot în banii europeni

528
DISTRIBUIȚI

La două luni de la preluarea portofoliului, ministrul era încă pe statul de plată al unui proiect de „instruire profesională”

 
Potrivit ultimei declaraţii de interese, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără este director de proiect pentru două contracte ce au ca obiect “instruirea profesională”. Conform Alianţei pentru o Românie Curată, unul dintre proiecte are valoarea de 1.182.000 euro şi se află încă în derulare, celalalt, de 478.000 lei s-a incheiat în decembrie 2010. 

Contractele au fost obţinute prin intermediul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) – Timişoara. Tabără a încasat în 2009 – 2010, 174.361 lei. Ministrul susţine că s-a retras din aceste funcţii după ce a fost numit în guvern şi că nu există nicio similitudine între afacerile sale şi cazul fostului ministru Ioan Botiş. În declaraţia de interese, semnată la data de 1 noiembrie 2010, adică la aproape două luni de la preluarea portofoliului, Tabără figurează în continuare ca “director de proiect”. Potrivit declaraţiei de interese, USA;VB Timişoara a fost beneficiarul unui contract de “instruire formare profesională” în valoare de 1,18 milioane euro, finalizat în 31 martie 2010 şi prelungit cu un an la data de 31 septembrie 2010. Adică la 28 de zile după ce Tabara a fost numit ministru în Guvernul Boc. Şeful de proiect derulat de USANVB este Valeiu Tabără. Potrivit site-ul oficial, (www.makis.ro) banii provin din proiectul “Modernizarea Sistemului de Informare şi Cunoaştere în Agricultură” (MAKIS), program implementat în 2005 de Ministerul Agriculturii. „Este adevarăt că acest contract a fost prelungit după ce am preluat funcţia de ministru, însă eu m-am retras de la conducerea acestui proiect. Au ramas nişte bani necheltuiţi şi s-a luat hotărârea ca programul să se prelungească până în septembrie 2011. Atribuţiile şefului de proiect au fost transferate altor colegi, prelungirea contractului fiind decisă pentru toate cele patru centre universitare care au câştigat proiecte similare”, a declarat pentru Romaniacurata.ro, ministrul Valeriu Tabără. 
Un alt proiect câştigat de Valeriu Tabără tot prin intermediul USAMVB Timişoara a fost adjudecat în iunie 2010. Obiectul contractului a fost acelaşi, respectiv “instruire, formare”, valoarea acestuia fiind de 478.000 lei, pentru o perioadă de 6 luni. Banii europeni provin din Programul POS CEE, axa 2, măsura 22.4, contractul fiind trecut la poziţia 1133 pe lista proiectelor contractate prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Acest program este condus de o autoritate de management ce funcţionează în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Comentarii

comentarii