Acasă Actualitate Minuni ale naturii lumii, din Regiunea de Vest

Minuni ale naturii lumii, din Regiunea de Vest

DISTRIBUIȚI

În Regiunea de Vest – judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara – se regăsesc trei zone mari biogeografice: Panonică, Continentală şi Alpină, iar suprafaţa totală ocupată de siturile de importanţă comunitară este de 75.000 de hectare. Conform Agenţei Regionale de Protecţia Mediului Timişoara, s-au desemnat şi aprobat 15 situri de importanţă avifaunistică şi 34 de importanţă comunitară.

Natural şi naţional

Numai pe teritoriul Regiunii de Vest există 10% din numărul total de situri Natura 2000, propuse la nivel naţional. De asemenea, pentru conservarea biodiversităţii, a habitatelor de mare importanţă, a florei şi a faunei sălbatice de interes comunitar, au fost declarate 131 de arii naturale protejate, din care cinci sunt parcuri naţionale şi patru parcuri naturale. Astfel, în contextul în care oamenii de ştiinţă sunt tot mai îngrijoraţi de dispariţia accelerată a tot mai multor specii de plante şi animale, fenomen ce ameninţă viitorul umanităţii, Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat anul 2010 Anul Internaţional al Biodiversităţii. Cu acest prilej, experţii susţin că numărul speciilor cunoscute a scăzut cu 40%, faţă de anul 1970.
Parcul Naţional Retezat, Parcul Defileul Jiului, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului sunt cele cinci parcuri naţionale din Regiunea de Vest. Parcul Natural Porţile de Fier, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Ciclovina şi Parcul Natural Lunca Mureşului, ce se întinde pe două judeţe – Timiş şi Arad – sunt cele patru parcuri naturale din Regiunea de Vest.

Unic…!

Unul dintre cele mai spectaculoase şi celebre zone, cunoscute la nivel mondial, din Regiunea de Vest, este Parcul Naţional Retezat, primul parc din ţară înfiinţat în 1935, în scopul conservării frumuseţilor munţilor şi ale florei endemice. Aici există o treime din flora României. În 2009, acesta s-a calificat în semifinala concursului internaţional “Şapte minuni ale naturii lumii”. Printre altele, aici se găsesc cele mai multe lacuri glaciare. Cel mai întins este Lacul Bucura, de aproape 90.000 de metri pătraţi, iar cel mai adânc este Lacul Zănoaga (29 de metri). Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, judeţul Caraş-Severin, este unicul din România care înglobează un întreg bazin hidrografic şi este al doilea ca mările din ţară, înfiinţat în 1990. Natura 2000 înseamnă că toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au obligaţia de a include în reţeaua europeană un anumit procent din spaţiul natural, pentru a-i asigura conservarea.

Comentarii

comentarii