Acasă Actualitate Miracolul apelor tămăduitoare din Banat

Miracolul apelor tămăduitoare din Banat

DISTRIBUIȚI

În gerul Bobotezei şi în Săptămâna Luminată a Paştilor, sute, chiar mii de credincioşi formează cozi în curţile bisericilor ortodoxe pentru a lua apa sfinţită, aghiasma mare, respectiv apa Izvorului Tămăduirii. În vase curate, nefolosite, apa care nu se strică niciodată este păstrată pentru că este vindecătoare.

În afară de aceste două mari sărbători care au în comun apa dătătoare de viaţă, bănăţenii au la îndemână, peste an, şi alte astfel de izvoare cu ape tămăduitoare, pe care nu le ocoliţi mai ales atunci când sunteţi sănătoşi.

Aceste puncte au putea forma o hartă a turismului religios spre un Orizont 2021, Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Aşa cum turiştii catolici intră în Catedrala Mitropolitană ortodoxă din Timişoara, la fel pot fi plimbaţi pe la „izvoarele tămăduitoare” din Banat şi împrejurimi. Nu vor fi dezamăgiţi, mai ales că şi peisajul este extraordinar, indiferent de sezon.

Izvorul de la Izbuc (judeţul Bihor). La fel ca orice este făcut de mâna divină, izvorul este unic: apa izbucneşte din pământ cu intermitenţă, de unde este şi numele izvorului. Bătrânii locului şi monahii spun că izvorul tămăduitor, care la început a curs normal, a secat pentru că om necurat, posedat de duhul preacurviei, a luat apă din el. Mulţi ani au trecut până ce izvorul şi-a rearătat faţa. Pelerinii iau apa tămăduitoare cu credinţa că se vor vindeca, asemeni copilului fără de păcat care, orb fiind şi spălându-se cu această apă, a început să vadă. Femeile care nu pot avea copii şi beau din această apă, vor avea urmaşi.

***

Izvorul de la Prislop (Hunedoara), al Părintelui Asenie Boca, nu mai are nevoie de recomandări, fiind recunoscut ca având puteri tămăduitoare, date prin rugăciunile Sfântului Ardealului. La Mănăstirea Prislop, zeci de mii de pelerini vin să bea din apa vindecătoare din izvorul tămăduitor, situat nu departe de mormântul Părintelui Arsenie Boca.

***

Izvorul de la Călugăra (Caraş Severin). Urcând în pădurile Banatului montan, ajungem la Mănăstirea Călugăra, aproape de Ciclova Montană, unde curg izvoare tămăduitoare. De altfel, aici au fost la început apele vindecătoare, apoi schitul.

***

Izvorul lui Miron de la Româneşti (Timiş) este un loc aparte. de o frumuseţe rară, treci peste firul râului Bega pe un podeţ de nici doi metri şi intri în curtea mănăstirii renumite pentru izvoarele sale care au temperatura constantă tot timpul anului, dar care sunt şi tămăduitoare în boli şi patimi.

***

Izvorul de la Săraca (Timiş). La Hramul Schimbării la Faţă (6 august), curtea mănăstirii este plină de mii de credincioşi, care vin şi cu căruţele din apropiere sau din judeţe din celălalt capăt de ţară, pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, furată de mai multe ori şi „revenită” în mod miraculos, a doua zi, la locul ei, dar şi pentru a lua apa din izvorul vindecător de boli al sfântului lăcaş.

Toate acestea sunt locuri binecuvântate, cei ce se roagă cu credinţă primesc vindecarea grabnică, în diferite suferinţe (boli de ochi, cancere, infertilitate etc). Cei care nu cred acum, cu siguranţă vor ajunge să creadă cândva. Iar turiştii străini vor rămâne plăcut impresionaţi atât de peisaj, cât şi de căldura cu care vor fi primiţi de monahi şi monahii. Şi dacă li se vor mai spune şi câte o legendă a locului, vor fi cuceriţi şi vor rămâne cu amintiri de neuitat.

Comentarii

comentarii