Acasă Actualitate Mirela Toc, cel mai incomod funcționar din Primăria Timișoara, confirmată de comisia...

Mirela Toc, cel mai incomod funcționar din Primăria Timișoara, confirmată de comisia din Senat ca „avertizor în interes public”

DISTRIBUIȚI

Mirela Toc, funcționara care, din cauza dezvăluirii neregulilor din Primăria Timișoara, a avut de suferit, fiind târâtă prin comisiile de disciplină de ultimii doi primari ai Timișoarei, Nicolae Robu și Dominic Fritz, a fost declarată oficial „avertizor în interes public”. Confirmarea a venit pe 4 aprilie din partea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea abuzurilor și petiții a Senatului României. Documentul primit de aceasta se bazează pe Legea 361/2022, una destul de controversată, a căror forme anterioare adoptării au stârnit reacții puternice din partea societății civile.

În orice caz, avertizorii de integritate – sau avertizorii în interes public, cum erau numiți în legea actuală – sunt, potrivit Comisiei Europene, „persoanele care raportează (în cadrul organizației respective sau unei autorități externe) sau divulgă (publicului) informații privind un fapt ilegal obținute într-un context profesional, ajută la prevenirea prejudiciilor și la detectarea amenințării sau a prejudicierii interesului public”.

Potrivit documentului primit de Mirela Toc, aceasta a fost încadrată ca avertizor în interes public în baza art. 19, alin (2) din legea amintită. Acesta arată astfel: „(2) Sesizarea privind încălcarea legii prin divulgare publică se poate adresa presei, organizațiilor profesionale, sindicale sau patronale, organizațiilor neguvernamentale, comisiilor parlamentare sau prin punerea la dispoziție în orice mod în spațiul public a informațiilor referitoare la încălcări ale legii”.

Comentarii

comentarii