Acasă Actualitate Mirelei Toc, „funcționarul rebel”, urmărită informatic, reclamată de primarul Nicolae Robu și...

Mirelei Toc, „funcționarul rebel”, urmărită informatic, reclamată de primarul Nicolae Robu și anchetată de Comisia de disciplină aleasă tot de el

DISTRIBUIȚI

Astăzi, 10 februarie, Mirela Toc a fost chemată pentru a i se comunica faptele de care este acuzată, la ceea ce se pare că a fost doar prima întâlnire cu cei care vor soluționa sesizarea făcută de primarul Nicolae Robu, referitoare la activitatea acesteia. În primă fază, aceasta a intrat doar însoțită de avocat în fața comisiei de disciplină, dar, totuși, la insistențele însoțitorilor rămași în fața sălii, ușa s-a deschis.

Încă dinainte de ședință, Mirela Toc acuza faptul că data întrevederii a fost comunicată de abia vinerea trecută, pe 7 februarie, nefiind respectat termenul legal de cinci zile lucrătoare, și modul de alcătuire al comisiei de disciplină. „Nu știu cine sunt membrii, am văzut doar că doamna Simona Drăgoi este președintele comisiei. Mai e o problemă: eu nu sunt membru de sindicat, deci al treilea membru trebuia să fie ales de către majoritatea funcționarilor publici, cum scrie în lege, iar eu nu știu cine este acesta”.

Referitor la președinta comisiei, Mirela Toc a declarat că nu pricepe cum poate aceasta să conducă ședințele, din moment ce cele două sunt în conflict de interese, după ce tocmai ea a reclamat la Prefectură că, în perioada în care Simona Drăgoi era secretară a Primăriei, s-au făcut nereguli în cazul a patru construcții sportive ridicate în oraș.

Pentru început, funcționara a fost chemată înăuntru, după cum a spus un membru al comisiei: „pentru un minut, în primă fază, doar cu avocatul, vă prezentăm (n.r. acuzațiile)”. După ce au trecut aproximativ 10 minute, însoțitorii Mirelei Toc au deschis ușa pentru a vedea ce se întâmplă.

Înăuntru, Mirela Toc a cerut documentele care s-ar presupune că sunt dovezi pentru acuzațiile care i se aduc și a reclamat neregulile referitoare la modul de formare a comisiei. Cerând să scrie toate acestea ca mențiuni la procesul verbal al întâlnirii, membrul comisiei care a rămas în sală, ceilalți părăsind-o imediat după deschiderea ușii, „pentru că ia prea mult timp să scrie tot”, pe când ar putea „doar să înainteze o întâmpinare”, a îndemnat-o să se oprească și să semneze procesul pentru a putea primit documentele cerute. După mai multe ezitări, în cele din urmă aceasta a semnat, nu înainte de a menționa că acele documente trebuiau predate anterior întâlnirii.

Acuzațiile aduse acesteia, conform sesizării făcute de Nicolae Robu, ar fi folosirea calculatorului de serviciu în scop personal pentru 52 de ore și 30 de minute în luna decembrie 2019 și „îndeplinirea deficitară a atribuțiilor din fișa de post”.

Conform fișei de pontaj, aceasta ar fi cumulat 80 de ore lucrate în acea lună. La cea de-a doua acuzație era menționat faptul că aceasta a trimis doar nouă poze cu deșeuri, pe 4 decembrie, în intervalul 12.01 – 12.56. Calculând faptul că acest lucru ar însemna o oră de lucru pe teren și încă o oră de deplasare pe traseu, Robu a ajuns la concluzia că cele două ore în care Mirela Toc a muncit reprezintă doar 2,5% din timpul declarat pe foaia de pontaj.

Despre acest lucru, funcționara a declarat faptul că niciuna dintre anexe, în care erau prezentate dovezile aduse de primar, nu a însoțit înștiințarea primită vineri de ea. De asemenea, aceasta a spus că nici până în acest moment, nu a primit fișa postului. Tocmai de aceea, până acum, ea a executat sarcinile primite de la șeful său.

În apărarea sa, Mirela Toc a declarat: „Cum poate să dovedească faptul că am stat 52 de ore pe Facebook, când șeful meu direct, Coraș Daniel, mi-a dat ca sarcină de serviciu să întocmesc proiect de hotărâre, referate, privind Regulamentul de colectare și transport al uleiul uzat, Regulamentul de colectare a bateriilor și acumulatorilor, în diverse variante pe care i le-am trimis. M-a trimis la Târgul de Iarnă, să întreb dacă comercianții au contract cu o firmă pentru colectarea uleiului uzat. Toate aceste e-mailuri se găsesc în calculatorul meu și, culmea, nu se regăsesc în tabelul trecut de domnul primar”.

Însoțitorii acesteia, pe întreg parcursul desfășurării evenimentelor, au acuzat continuu modul în care aceasta este hărțuită de primar, faptul că nu i se respectă condiția de avertizor de integritate și încălcarea normelor de protecție a datelor personale, prin faptul că a fost monitorizată fără a i se aduce la atenție acest lucru. „Mai rău ca în timpul comuniștilor”, a spus unul dintre aceștia.

“Este o pedeapsă pentru că în lunile august și octombrie am trimis mail primarului și administratorului public cu privire la neregulile de la salubrizarea stradală. Nu mi-au răspuns. Voi sesiza Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, pentru că trebuiau să-mi aducă la cunoștință că este monitorizat calculatorul meu. Primarul mă hărțuiește (…) Altfel ar fi venit cu acuzații mult mai consistente, nu că mă uit pe Facebook. Știam că sunt urmărită, Tocmai de aceea nici n-am accesat de pe calculatorul de serviciu”, a declarat Mirela Toc.

Următoarea întâlnirea a Mirelei Toc cu comisia de disciplină va avea loc marțea viitoare, pe 18 februarie, când speră că se va soluționa cazul. Cu toate că funcționara dorește ca ședința să fie publică, se va permite accesul a doar zece persoane în sală. Până atunci, comisia i-a recomandat să-și întocmească o apărare.

Comentarii

comentarii