Acasă Actualitate Mişcări pentru reabilitarea clădirii Primăriei Vechi

Mişcări pentru reabilitarea clădirii Primăriei Vechi

626
DISTRIBUIȚI

De ani buni, clădirea din Piaţa Libertăţii nr. 1 din Timişoara, Primăria Veche, unde funcţionează Facultatea de Muzică şi Teatru a UVT, se degradează sub ochii timişorenilor, părând că intenţionat se doreşte prăbuşirea ei pentru a se ridica acolo vreo altă prosperă afacere imobiliară.

Ruinarea clădirii, mascată total neinspirat de fosta administraţie Ciuhandu sub un strat de vopsea roşie, a continuat, devenind în ultimii doi ani un adevărat pericol pentru cei care intră în clădire, cadre didactice, studenţi, alte persoane.

Deşi primarul Nicolae Robu a promis de cel puţin cinci ani că acea clădire va fi renovată, până acum nu s-a întâmplat nimic. Noroc cu anul 2021 al Capitalei Culturale Europene, care obligă primăria să-şi renoveze propriile clădiri din centrul istoric.

Acum, se pare că lucrurile intră într-o nouă fază, pentru că în data de 12 iulie, pe SEAP a fost înregistrată cererea de licitaţie publică pentru “Servicii de proiectare faza ET+DALI pentru obiectivul de investiţii- Reparaţii capitale ansamblul PRIMĂRIA VECHE format din imobil înscris în CF nr. 416672 şi imobil înscris în CF nr.419709-C1”.

Ofertele sunt aşteptate până la data de 21 august, la Primăria Municipiului Timişoara.

După ce, în iarna 2018, bucăţi de tencuială şi o poartă metalică s-au prăbuşit în curtea interioară a clădirii, primarul Nicolae Robu a declarat că se va ocupa personal de acest proiect, dar lucrurile au rămas pe loc.

“Mă voi ocupa personal de acel proiect. Este clădirea primăriei. Cer de doi ani să se genereze un proiect pentru reabilitarea acelei clădiri, în totalitate, de la faţada exterioară la pereţii din curtea interioară şi curtea respectivă, până la interiorul clădirii şi acoperiş. Totul este foarte vechi şi trebuie reabilitat în întregime”, spunea primarul Nicolae Robu.

Biroul de presă al UVT l-a contrazis pe edil (care încerca să arunce responsabilitatea pe UVT), anunţând atunci că prin contractul de comodat semnat în 2015 între UVT şi Primăria Municipiului Timişoara, primăria se obligă să execute lucrările de reparaţii curente sau capitale în ce priveşte fundaţia, acoperişul, zidul exterior (tencuiala), uşa de acces, ferestrele.

“Universitatea a înştiinţat primăria în repetate rânduri în ceea ce priveşte starea clădirii, încă din 2015, de la preluarea acesteia prin contract de comodat. Au fost trimise următoarele adrese în decembrie 2015, martie 2016 şi martie 2018. Având în vedere datele enunţate, considerăm inutilă orice discuţie cu privire la necunoaşterea situaţiei la nivelul serviciilor abilitate din cadrul primăriei”, arăta UVT.

Clădirea Primăriei Vechi a fost construită în secolul XVI, când cetatea era sub ocupaţie otomană şi servea drept baie turcească.

De la începutul lunii august, accesul în clădire va fi restricţionat, întrucât încep lucrările de igienizare.

Comentarii

comentarii