Acasă Actualitate Mitropolia Banatului a omagiat Crezul Ortodox

Mitropolia Banatului a omagiat Crezul Ortodox

DISTRIBUIȚI

“Mă bucur că aţi venit atât de mulţi, vă mulţumesc tuturor celor care vă aflaţi aici şi sperăm că vom trăi momente plăcute împreună”, a spus ÎPSS Nicolae, mitropolitul Banatului, marţi, 23 februarie, cu prilejul manifestării cultural-spirituale organizate în contextul aniversării, în 2010, a Anului Omagial al Crezului Ortodox – 1.685 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) – şi  a 125 de ani de la recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885). Evenimentul a fost organizat de către Mitropolia Banatului –Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei.

Mărturisirea de credinţă

Simbolul de credinţă – Crezul –a fost rostit de către un grupul de copii al Parohiei Ortodoxe Române din Carani, împreună cu întreaga asistenţă.

“Crezul este mărturisirea de credinţă a bisericii noastre. A apărut pe fondul dorinţei de deosebire a religiei celei noi – creştinismul –de celelalte religii politeiste. A doua cauză a fost determinată de controversele şi polemicile care au apărut în viaţa bisericii creştine şi a impus afirmarea modului de a crede în mod corect. La origine, Simbolul de credinţă nu este altceva decât o realuare a învăţăturii cuprinse în Sfânta Scriptură – Biblia”, a explicat pr. conf. dr. Nicolae Morar, de la Facultatea de Teologie din Timişoara. În partea a doua a manifestării a fost lansat volumul "Patriarhul Miron Cristea, ierarh providenţial al naţiunii romane. Cuvântări", de preot dr. Ionel Popescu şi prof. Constantin Brătescu. Lucrarea a fost prezentată de prof. dr. Dumitru Tomoni şi lect. dr. Florin Dobrei. Conform dogmei creştine, Simbolul Credinţei sau Crezul este înfăţişarea pe scurt a învăţăturii pe care creştinul trebuie să o cunoască, să o primească cu credinţă şi să o mărturisească. Crezul se mai numeşte Niceo-Constantinopolitan sau de la Niceea şi Constantinopol. Acest Simbol de Credinţă a fost alcătuit de primele două Sinoade ecumenice, cel de la Niceea, în anul 325, şi cel de la Constantinopol, în anul 381. Cel dintâi, prin cei 318 Sfinţi Părinţi câţi au luat parte la el, a statornicit primele şapte articole, care se ocupă cu învăţătura despre Dumnezeu-Tatăl şi despre Dumnezeu-Fiul, întrupat pentru a noastră mântuire, adică despre Domnul nostru Iisus Hristos Mântuitorul. Al doilea Sinod ecumenic, prin cei 150 de Sfinţi Părinţi, a statornicit ultimele cinci articole, care se ocupă cu învăţătura despre Dumnezeu – Sf. Duh, Sf. Biserică, Sfintele Taine, învierea morţilor şi viaţa veşnică.

Cele 12 articole ale Crezului

1. Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor. 2. Şi întru unul Domn lisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii: Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut, Cel ce este de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut. 3. Care pentru noi, oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om. 4. Şi S-a răstignit pentru noi, în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat. 5. Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.
6. Şi S-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui. 7. Şi iaraşi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, a Căruia împărăţie nu va avea sfârşit. 8. Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi mărit, Care a grăit prin prooroci. 9. Şi întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică. 10. Mărturisesc un Botez, întru iertarea păcatelor. 11. Aştept învierea morţilor. 12. Şi viaţa veacului, ce va să fie. Amin.

Comentarii

comentarii