Acasă Actualitate Mitropolitul Banatului îi îndeamnă pe preoți să meargă pe câmp și să...

Mitropolitul Banatului îi îndeamnă pe preoți să meargă pe câmp și să se roage pentru ploaie

DISTRIBUIȚI

Din cauza secetei devastatoare și a lipsei ploilor, în acest an, în Timiș, fermierii susțin că, din cauza secetei, cultura de grâu este distrusă în proporție de 20 -50%, în funcție de zonă.

La nivel național situația este și mai gravă.

În această conjunctură, ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, din Timișoara, îndeamnă preoții și ieromonahii să oficieze după Sfânta Liturghie, din a doua zi de Rusalii 2020, la troițele ridicate în hotarele satelor sau la capătul holdelor, slujba de sfințire a apei și să binecuvânteze holdele, țarinile, viile, grădinile, livezile.

De aceea ei trebuie să rostească rugăciunile speciale din Molitfelnic, pentru ca Dumnezeu să ocrotească toate culturile și roadele de grindină, dăunători, inundații și vijelii.

De asemenea, ÎPSS Ioan mai atenționează că vor fi citite și rugăciunile rânduite de Biserica Ortodoxă Română, pentru vreme de secetă, cerând lui Dumnezeu să reverse ploi liniștite și aducătoare de roadă peste pământul lovit de seceta din acest an.

”Prin aceasta noi arătăm că recunoaștem în mod direct că toate darurile care întrețin viața omului pe pământ sunt de la Dumnezeu. Seceta aceasta trebuie să fie înțeleasă ca un îndemn la mai multă credință, la mai multă rugăciune și la mai multă milostivire față de cei săraci, de cei singuri, de cei neajutorați și, astfel făcând, noi devenim mâinile iubirii milostive ale lui Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru semenii noștri”, atenționează mitropolitul Banatului, ÎPSS Ioan.

Pe lângă Sfintele Taine, în cultul sfintei noastre Biserici se regăsesc și ierurgiile, adică acele slujbe și rugăciuni pentru binecuvântarea și sfințirea omului și a diferitelor momente și împrejurări din viața sa, cât și pentru luminarea și sfințirea naturii înconjurătoare și a diverselor lucruri și obiecte de folos omului.

Scopul ierurgiilor este de a curăța și sfinți omul credincios și firea înconjurătoare, de a revărsa peste întreaga creație harul Sfântului Duh.

Din rândul acestor rânduieli fac parte și rugăciunile pentru binecuvântarea ogoarelor la începutul semănatului și cele de binecuvântare a țarinilor și a roadelor pământului, așa cum se obișnuiește, în parohii, a doua zi după Rusalii, de praznicul Preasfintei Treimi.

Sărbătoarea Rusaliilor 2020 este prăznuită anual la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paști. Anul acesta BOR sărbătorește Rusaliile, pe 7 iunie.

Comentarii

comentarii