Acasă Actualitate Mitropolitul Banatului – la mănăstirea Timișeni-Șag

Mitropolitul Banatului – la mănăstirea Timișeni-Șag

DISTRIBUIȚI

În Duminica după Nașterea Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a poposit în mijlocul obștii de la Mănăstirea Timișeni-Șag. Mitropolitul Banatului a fost întâmpinat de preoții slujitori și de monahia stavrofora Casiana Șimon, stareța Mănăstirii Timișeni-Șag. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei alături de alți preoți și diaconi slujitori. În cadrul slujbei a fost pomenit profesorul Gelu Stan, muzicolog, folclorist, dirijor și redactor muzical la Radio Timisoara, care a trecut la Domnul de curând.

La finalul Sfintei Liturghii Părintele Mitropolit Ioan a explicat pericopa evanghelică de la Matei 2, 13-23, a Sfinților Iosif Logodnicul, David Prorocul și Iacob, ruda Domnului.

Din punct de vedere istoric, această mănăstire a fost ctitorită de mitropolitul Vasile Lăzărescu în 1944. Apoi, prin grija exarhului mănăstirilor din Banat din acel timp, Justinian Dalea, a fost înzestrată cu un minim necesar desfășurării vieţii monahale, inclusiv cu o ţesătorie mecanică. La început, mănăstirea a funcţionat ca metoc al Mănăstirii Partoş, iar serviciile religioase se oficiau într-o capelă care a fost amenajată în interiorul imobilului. În 1959, prin Decretul 410, mănăstirea a fost desfiinţată., fiind preluată de ocolul silvic şi destinată spre locuire muncitorilor. Prin stăruinţa Înalt Preasfinţitului Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, mănăstirea a fost reînfiinţată în anul 1968. De atunci şi până în prezent, mii de credincioşi din întreaga ţară vin aici pentru a găsi alinare sufletească şi trupească prin post şi rugăciune alături de vieţuitorii acestei mănăstiri, trăind experienţa împărtăşirii din binecuvântarea şi harul lui Dumnezeu.

 

Comentarii

comentarii