Acasă Actualitate Mitropolitul Ioan al Banatului cheamă medicul să le vorbească enoriaşilor despre corovnavirus...

Mitropolitul Ioan al Banatului cheamă medicul să le vorbească enoriaşilor despre corovnavirus şi folosirea linguriţei de unică folosinţă la împărtăşanie

DISTRIBUIȚI

Sfânta Liturghie care va fi oficiată duminică în Catedrala Mitropolitană din Timişoara va fi una inedită. La final, Mitropolitul Ioan al Banatului (dacă va sluji aici, pentru că ar putea să plece în alte biserici din Banat) se va ruga ca de obicei pentru binele tuturor, dar va aduce şi un medic pentru a le vorbi celor prezenţi despre coronavirus şi folosirea linguriţei de unică folosinţă la împărtăşanie, dată fiind situaţia actuală a cazurilor de gripă exotică.

Este deja cunoscut faptul că Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a cerut BOR acest lucru: folosirea linguriţelor de unică folosinţă la împărtăşanie. Desigur, credincioşii care de-o viaţă ştiu că au stat la rând să se împărtăşească, fiecare, cu aceeaşi linguriţă aurită din mâna preotului, rămân sceptici: dacă crezi cu adevărat în Dumnezeu, nu te temi de contaminare la sfânta împărtăşanie. Pe de altă parte, omul de ştiinţă vine şi spune: nu! este periculos acest mod de împărtăşire, pentru că se pot transmite o mulţime de boli.

Prea Fericitul Patriarh al României Daniel a transmis un comunicat din partea BOR, în care se declară de partea credinţei tradiţionale, dar pentru cei care chiar se tem că în sfânta împărtăşanie îşi vor afla boala, iar nu vindecarea, îi lasă slobozi, la mâna înţelepciunii fiecărui preot.

“Noi ne vom ruga la sfârşitul liturghiei pentru pacea şi sănătatea lumii. Oamenii vin la sfânta taină a împărtăşaniei pentru a-şi tămădui sufletele şi trupurile, pentru vindecare şi îi vom îndemna pe oameni la calm, să nu intre în panică. Ţinând cont că avem această situaţie dureroasă a coronavirusului, teama este mare şi de aceea, am invitat un medic care le va vorbi celor prezenţi despre acest virus, cum se poate transmite, care sunt urmările”, a declarat mitropolitul Ioan al Banatului pentru Ziua de Vest.

Cum, cercetătorii chinezi au arătat că noul coronavirus atacă în primul rând plămânii (pneumonie, plămânii pacienţilor cu coronavirus fiind inflamaţi, iar alveolele pulmonare erau pline cu apă), dar şi rinichii, situaţia este delicată.

*

Patriarhul României, PF Daniel, a transmis un Cuvânt pastoral pentru întărirea în credinţă şi în comuniune euharistică

“Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române din 27 februarie 2020 a apărut în contextul unei mediatizări excesive a epidemiei provocate de Coronavirus (Covid – 19) şi al unor solicitări din partea unor instituţii de stat ca Biserica să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului respectiv şi pentru diminuarea temerii populaţiei în faţa acestui fenomen.

Din acest motiv, comunicatul respectiv avea în vedere mai ales pe cei care se tem prea mult de îmbolnăvire când sărută sfintele icoane sau când se împărtăşesc din acelaşi Sfânt Potir euharistic, preotul folosind o linguriţă comună.

Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor.

Pentru a depăşi polarizări şi polemici care slăbesc unitatea ortodoxă, trebuie evitate judecăţile pripite şi trebuie să reafirmăm cu tărie credinţa ortodoxă că Sfânta Euharistie nu este şi nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire şi de moarte, ci izvor de viaţă nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului şi a trupului. De aceea, la strană se cântă în timpul împărtăşirii credincioşilor: „Trupul lui Hristos primiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi”. Prin urmare, regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoţii vor explica tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru cineva şi nici pentru ei nu va fi un pericol.

Iar credincioşii, care au totuşi teamă de a se împărtăşi din acelaşi Sfânt Potir cu aceeaşi linguriţă, vor cere sfatul preotului duhovnic spre a se întări în credinţă şi a spori în comuniune bisericească. De asemenea, în cazul sărutării sfintelor icoane, credincioşii care au o credinţă vie şi puternică nu se tem că se vor îmbolnăvi, ci se bucură de rugăciunea şi binecuvântarea Sfinţilor zugrăviţi pe icoane. Întrucât credinţa uneşte libertatea cu iubirea, prin credinţă se exprimă în mod liber iubirea oamenilor faţă de Dumnezeu şi faţă de Sfinţii Lui. Din acest motiv, credincioşii ortodocşi sărută sfintele icoane şi se împărtăşesc din Sfântul Potir în mod liber, nu pentru că ar fi obligaţi de cineva să facă aceasta.

Prin urmare, slujitorii Sfintelor Altare vor îndemna pe toţi credincioşii să se întărească în credinţă şi să cultive comuniunea euharistică în Biserică, pentru a dobândi mântuirea, prin unirea cu Hristos-Domnul, Izvorul vieţii veşnice (cf. Ioan 11, 25). Dorim tuturor slujitorilor Sfintelor Altare şi tuturor credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române sănătate şi mântuire, precum şi mult ajutor de la Dumnezeu în timpul Postului Sfintelor Paşti, ca înaintare spre lumina şi bucuria Învierii! Al vostru către Hristos-Domnul rugător, † Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”.

Comentarii

comentarii