Acasă Actualitate Mitropolitul Nicolae al Banatului – Zece ani de eternitate

Mitropolitul Nicolae al Banatului – Zece ani de eternitate

DISTRIBUIȚI

Au trecut zece ani de când Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului (23.11.1923 – 28. 09.2014) s-a mutat în veşnicie.

Duminică, după sfânta Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara va fi oficiată slujba parastasului de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Ioan, împreună cu preoţii Catedralei şi cu foşti clerici din administraţia Centrului eparhial, care au slujit în vremea regretatului ierarh bănăţean.

La acest moment comemorativ vor participa credincioşii care frecventează lăcaşul mitropolitan, membri ai familiei Mitropolitului Nicolae, clerici şi laici care au activat în vremea păstoririi sale, atât în forurile eparhiale, cât şi în administraţia bisericească.

Cu fiecare rugăciune rostită şi fiecare amintire adusă în faţa inimii, mitropolitul Nicolae rămâne aproape de noi, ca o lumină tainică care ne însoţeşte pe calea credinţei şi a iubirii frăţeşti, anunţă Biroul de presă al Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, într-o familie preoţească. După anii şcolii elementare şi de liceu, din Caransebeş, pleacă la Bucureşti, unde urmează cursurile Facultăţii de Teologie. În 1943 este hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului, în biserica parohiei Obreja, de lângă Caransebeş. După absolvirea facultăţii, se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 îşi va susţine teza cu titlul “Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea cunoscutului patrolog Ioan G. Coman.

În anul 1960 va fi hirotonit preot de către viitorul patriarch Teoctist Arăpaşu, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. Este hirotonit arhiereu în biserica “Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian Marina, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc şapte zile mai târziu în catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române, îl alege în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi, totodată, de Mitropolit al Banatului.

Este instalat la 4 martie 1962, păstorind Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani, până la 28 septembrie 2014, când a trecut la Domnul.

Ca ierarh, Mitropolitul Nicolae s-a implicat activ în gestionarea problemelor administrative şi gospodăreşti ale eparhiei, iniţiind o serie de proiecte notabile. Printre acestea: construcţia unui nou corp de clădire la Centrul eparhial, reorganizarea Tipografiei arhidiecezane, înfiinţarea unei colecţii muzeale la Catedrala Mitropolitană, sprijinirea ridicării şi pictării a zeci de noi lăcaşuri de cult, restaurarea unor monumente istorico-bisericeşti din eparhie, precum şi ctitorirea şi reînfiinţarea mai multor mănăstiri.

A fost iniţiatorul reactivării Episcopiei Caransebeşului şi al înfiinţării Facultăţii de Teologie din Timişoara.

Om de carte, mitropolitul Nicolae a lăsat moştenire 28 de volume de autor şi o bibliotecă personală formată din mii de volume.

Printre altele, este cunoscut pentru traducerea deosebită a Scării sfântului Ioan Sinaitul (Scărarul) şi pentru participarea sa la multe manifestări culturale, teologice şi ecumenice, atât în ţară, cât şi peste hotare.

A fost membru de onoare al Academiei Române şi membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Fie-i veşnica pomenire de-a Dreapta Tatălui!

Comentarii

comentarii