Acasă Eveniment Mănăstirea Timişeni – renăscută din propria cenuşă, prin grija ÎPSS Nicolae Corneanu

Mănăstirea Timişeni – renăscută din propria cenuşă, prin grija ÎPSS Nicolae Corneanu

DISTRIBUIȚI

Mănăstirea Timişeni, lângă Şag, judeţul Timiş, este ctitoria mitropolitului Vasile Lăzărescu, din anul 1944, şi a fost înzestrată prin osteneala exarhului mănăstirilor din Banat din acea vreme, Justinian Dalea. Serviciile religioase se oficiau la început în capela amenajată în interiorul imobilului. Desfiinţată în timpul regimului comunist, a fost reorganizată prin stăruinţa ÎPSS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.

Prilej de întărire sufletească pentru bănăţeni

Actuala biserică s-a construit între 1968-1972. Pictura a fost executată de Victor Jurcă, din Lugoj, iar sfinţirea lăcaşului s-a făcut la 29 august 1972. S-a mai construit o clădire în care există stăreţia, trapeza şi chiliile. După 1990, s-a dat în folosinţă un corp de clădire pentru pelerini. În 2002, a început construcţia unei biserici mai încăpătoare şi a unui vast corp administrativ. Piatra de temelie a noului lăcaş s-a pus la 10 mai acelaşi an, la praznicul Izvorul Tămăduirii, de către Î.P.S.S. Nicolae.

Hramul Sfintei Mănăstiri Timişeni, 29 august, reprezintă pentru credincioşii bănăţeni, în fiecare an, un adevărat prilej de întărire sufletească şi sporire în urcuşul duhovnicesc al fiecăruia, prin jertfa de a participa alături de obştea monahală la sfintele slujbe, în priveghere şi rugăciune. Accesul rutier la mănăstire se face pe DN 59 Timişoara, spre sud – com. Şag (14 km), iar acces CFR pe ruta Timişoara – Reşiţa, halta Şag. Lăcaşul este o mănăstire de maici, cu 27 vieţuitoare (viaţă de obşte).

Hramul

Luni, 29 august, de sărbătoarea „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, Mănăstirea Timişeni, din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei, şi-a sărbătorit hramul. Slujbele religioase închinate Înaintemergătorului Domnului au debutat din ajunul sărbătorii, şi au durat pe întreg parcursul nopţii, sute de pelerini bănăţeni îndreptându-şi paşii spre aşezământul monahal de la marginea localităţii Şag. Cu binecuvântarea ÎPSS Nicolae, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. În cadrul slujbei, Ierarhul a fost înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, condus de pr. dr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al eparhiei. La invitaţia arhimandritului Simeon Stana, exarhul mănăstirilor timişene, şi din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei, răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Kinonia”, condus de arhidiconul Adrian Maziliţa.

Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a subliniat importanţa cinstirii aşa cum se cuvine a zilei de pomenire a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, prin săvâşirea de fapte bune, post, şi rugăciune, urmând întru toate „glasul celui ce strigă în pustie”. „Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor aleasă bucurie duhovnicească de la prăznuirea Sfântul Prooroc Ioan Boterzătorul şi Înainte mergătorul Domnului, şi trecând cu nădejde şi credinţă peste toate greutăţile vieţii acesteia, să vă învrednicească de a vedea slava cea strălucitoare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în veşnicia Raiului. Să urmăm cu toţii glasul Sfântului Prooroc Ioan Boterzătorul şi să ne pregătim încă din viaţa noastră să-l primim pe Hristos, mai întâi aici, prin Sfânta Împărtăşanie, care este arvuna vieţii veşnice, şi apoi în veşnicie, unde vom fi părtaşi deplini ai Împărăţiei lui Dumnezeu”, a menţionat Preasfinţia Sa.

În final, Ierarhul a transmis tuturor credincioşilor, ostenitorilor şi oştii monahale, condusă de stavrofora Casiana Şimon, binecuvântarea şi dragostea părintească a ÎPSS Nicolae. După slujbă, toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă frăţească, oferită de vieţuitorii mănăstirii.

Comentarii

comentarii