Acasă Actualitate Moara Concordia, noul proiect de salvare a patrimoniului al Asociației „Acasă în...

Moara Concordia, noul proiect de salvare a patrimoniului al Asociației „Acasă în Banat”. Este nevoie atât de voluntari, cât și de sprijin financiar

DISTRIBUIȚI

Asociația „Acasă în Banat” lansează un nou proiect de salvare a patrimoniului. De această dată, este vorba despre Moara Concordia, din Vrani. Acțiunea este sprijinită și de primăria comunei cărășene, dar asociația mai așteaptă ajutor atât financiar, cât și din partea celor care doresc să fie voluntari în cadrul acțiunii. Acțiunea se va desfășura între 4 și 6 august.

„În 1926, aproape 100 de vrănenți s-au adunat la un loc și au hotărât să construiască pe râul Caraș o moară mare, pentru măcinat făină albă de grâu. Au pus mână de la mână banii cu greu câștigați – 3 milioane de lei – pentru a construi o moară fără pereche, capabilă să macine 2 vagoane de făină în 24 de ore. Au îmblânzit Carașul prin lucrări hidrotehnice ce uimesc și astăzi prin amploarea lor, pentru a capta apa râului și a pune în mișcare turbina. Cu mari eforturi, au adus instalații dintre cele mai moderne la acea oră, de la Heidelberg și Zurich. În doi ani, moara a fost funcțională și toată zona Oraviței, Aninei și chiar cei din Almăj veneau aici pentru a măcina făină albă de cea mai bună calitate. Dar vremurile de aur ale morii au apus, după 2000 a fost spartă, furată, vandalizată, iar fără o intervenție rapidă, riscă să intre definitiv în colaps”, explică reprezentanții Asociației „Acasă în Banat”.

Șantierul se a fi unul foarte dificil, în special timpul timpul avut la dispoziție, de numai trei zile, le dă mari emoții organizatorilor acțiunii. „Vom decoperta tot acoperișul pentru a face reparații la șarpantă și de a reface învelitoarea. Vom face reparații acolo unde zidurile stau să cadă și vom pune în siguranță căile de acces. Numai curățenia pe interior necesită un volum uriaș de lucru. Ne vom ocupa nu doar de clădire, ci și de instalațiile hidrotehnice și de zona înconjurătoare, care pe timp de vară atrage sute de oameni la scăldat. Așa că, va fi de lucru pentru toată lumea, meșteri și voluntari cu sau fără experiență”, mai precizează cei de la „Acasă în Banat”.

„Toți cei care doresc să ni se alăture, ca voluntari, cu donații, sau sponsorizări, sunt bineveniți! Vă așteptăm la Moara Concordia din Vrani între 4-6 august, să facem treabă! #acasainbanat #vrani”, încheie aceștia.

Pentru a sprijini financiar acțiunile asociației, sunt deschise următoarele conturi:

  • Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801;
  • Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801;
  • SWIFT/BIC: BTRLRO22;
  • Revolut: 0748.918.091;
  • PayPal: acasainbanat@gmail.com.

Foto: Acasă în Banat/Facebook

Comentarii

comentarii