Acasă Economic Moartea porcului românesc? Ultima lovitură mortală dată gospodăriilor țărănești

Moartea porcului românesc? Ultima lovitură mortală dată gospodăriilor țărănești

DISTRIBUIȚI

Motivând lupta cu pesta porcină africană, Ministerul Agriculturii, prin ANSVSA, pregătește să dea o nouă lovitură mortală gospodăriilor țărănești și fermelor de familie, începând cu data de 21 aprilie 2021.

Fermierii susțin că în proporție de peste 60% carnea de porc pe care o cumpărăm din hypermarket este importată, de obicei din Spania și din alte țări.

Dacă vechiul ordin eliminat, care l-a îngrozit pe micul producător și a trezit proteste vehemente în toată țara, limita numărul la 5 porci, acum acest număr a crescut la 6, conform noului ordin aflat în dezbatere publică, și omul nu va avea voie să mai comercializeze nimic. Această prevedere va lovi puternic în micul producător care trăiește din această practică.

”Creșterea porcinelor poate fi făcută de către: a) persoane fizice neînregistrate la ORC în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, care cresc până la 6 capete porcine. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar 6 reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial)”, se arată în document.

Pe teritoriul României se organizează următoarele tipuri de exploataţii de porcine: a) exploataţii non-comerciale; b) exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora; c) crescătorii de vânat şi -sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 486/2004.

Creșterea porcinelor poate fi făcută de către: a) persoane fizice neînregistrate la ORC în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, care cresc până la 6 capete porcine. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar 6 reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial);

În perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale, precum și activitățile mijlocitorilor de afaceri cu animale vii privind cumpărarea şi vânzarea porcinelor.

Limitarea creșterii porcinelor la nivelul unor unități administrativ teritoriale

În perioada în care pe teritoriul României evoluează bolile majore ale porcinelor, în funcție de analiza de risc și de situația epidemiologică a fiecărui județ, Centrul Național de Combatere Bolilor poate lua anumite măsuri de restricție mergând până la interzicerea creșterii porcinelor la nivelul unor unități administrativ teritoriale -se mai arată în ordin.

Iată ce spun fermierii din Nădlac, care au făcut celebru în toată România celebrul salam de Nădlac, o sursă principală de existență an de an:

”Vă dați seama că la Nădlac fiecare familie are mai mult de 5 porci, iar acum ce o să facă? La noi este tradiția salamului de Nădlac, a cârnatului și a șuncii. Oamenii trăiesc din asta dintotdeauna. Producerea celebrului salam de Nădlac e o tradiție și o sursă de existență a oamenilor, iar acuma ce se va întâmpla, nu se va mai putea produce acest salam, conform noului ordin? E bine că a fost scos și sperăm că nu va mai fi aprobat niciodată”, este mesajul lui Gheorghe Porubski, președintele Asociației agricole Țăranu Nădlăcan.

Comentarii

comentarii