Acasă Actualitate Modernizarea în forță a Timișoarei se va face pe credit

Modernizarea în forță a Timișoarei se va face pe credit

DISTRIBUIȚI

Este vorba despre 13 proiecte prioritare care se află în portofoliul Primăriei Timişoara, pe Axa 4 POR, cu finanţare europeană, o parte dintre acestea putând să înceapă în 2018, altele, mai apoi, orizont 2020. Banii trebuie cheltuiţi până în 2020.

Cum, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, din ianuarie 2018, municipalitatea timişoreană va pierde 33 de milioane de euro, primarul spune că ar fi posibilă chiar angajarea unui împrumut, suma nu este cunoscută, încă.

”Gradul de îndatorare al PMT este foarte scăzut, de circa 8%, aşa că am mai putea angaja un credit pentru realizarea proiectelor”, a spus recent primarul.

Potrivit edilului, Timişoara a parcurs toate etapele necesare pentru accesarea de fonduri europene de pe Axa 4 a Programului Operaţional Regional. Valoarea totală alocată Timişoarei este de 53,33 milioane de euro, iar proiectele prioritare pe care le va depune Primăria Municipiului Timişoara în vederea finanţării sunt în număr de 13.

Acestea sunt: Reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe Calea Bogdăneştilor; Înnoirea flotei de tramvaie şi modernizarea depoului Dâmboviţa (inclusiv spălătorie ecologică pentru mijloace de transport public); Amenajarea unei reţele regionale de piste de biciclete; Linie nouă de tramvai Solventul -Gara de Nord; Reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe Calea Stan Vidrighin; Transformarea zonei degradate Pădurea Verde (vizavi de Institutul de Boli Cardiovasculare) în Pădure Parc şi loc de recreere, prin realizarea accesului pietonal şi velo nemotorizat, realizarea unui traseu ecologic, monitorizarea, protecţia şi conservarea biodiversităţii; Localizarea şi potenţarea centrelor de cartier în cartierele rezidenţiale, ca spaţiu de coagulare a comunităţii prin amenajarea spaţiilor publice pentru cetăţeni (zona 1, zona de nord); Urbanizare cartier Kuncz şi reconstrucţia ecologică a Canalului Subuleasa; Regenerare fizică, economic şi social a zonei urbane marginalizate din cartierul Ronaţ; Construcţie clădire creşă în zona de nord; Extindere clădire grădiniţa PP33; Construcţie clădire creşă pe strada Cocea nr. 21; Reabilitare construcţii şi instalaţii clădirea B 2 a Colegiului Tehnic E.Ungureanu.

Ministerul Dezvoltării Regionale Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a trimis PMT o adresă cu aprobarea documentelor strategice pentru Axa 4 – POR 2014-2020, la fel cum au fost trimise tuturor primăriilor reşedinţă de judeţ din ţară.

Un proiect aparte este reconstrucţia ecologică a Canalului Subulesa, care a avut în trecut un rol dublu, de colectare a apelor pluviale de pe terenurile agricole, paralele cu Calea Buziaşului şi de irigaţie (prin anii 1950 bulgarii îşi udau grădinile cu apa din acest canal).

Se alimentează din Canalul Bega prin canalul de irigaţie (administrat de ANIF) care pleacă din Colonia Slavic (cartierul Plopi), iar circuitul se închide tot în Canalul Bega, în dreptul străzii Chopin (Uzina de Apă 2).

Vechiul canal nu îşi mai are continuitatea, fiind obturat şi înfundat pe mai multe porţiuni.

Rolul Canalului Subuleasa a fost preluat de noul canal de irigaţii al ANIF. În prezent mai există ramificaţii de scurgere în două zone: în spatele fostului CAP Ciarda Roşie (pe sub linia CFR industrială ), respectiv la marginea cartierului Kuncz (în dreptul străzii Zefirului).

Şi tot din păcate, noţiunea de ”Subuleasa” se suprapune în prezent cu zonele insalubre din cartierele Kuncz şi Ciarda Roşie (strada Olarilor).

 

Comentarii

comentarii