Acasă Cultura Monoloagele solitudinii sau cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a...

Monoloagele solitudinii sau cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării

DISTRIBUIȚI

Monoloagele solitudinii #9: Teatrul Cetății în TESZT15 va avea loc în data de 25 mai 2024, la ora 19:00, în Studioul Franciscan Timișoara, supratitrat în engleză și ungară.

Monoloagele singurătății reprezintă o ”colecție de singurătăți” care,  ca o lentilă concavă, expune,  prin câteva fascicule de viață,  fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

Creat în laboratorul de cercetare și introspecție teatrală Arte-Factum condus de Levente Kocsárdi, ca rezultat al unui minuțios proces de documentare bazat pe studii științifice relevante și actuale asupra fenomenului singurătății,  spectacolul de teatru ”Monoloagele solitudinii” s-a inspirat deopotrivă din realitatea imediată, din cazuri reale,  date statistice, din poveștile orașului și din universul operelor scriitorilor Ken Kesey,  Franz Kafka, Michel Houellebecq, Joseph Heller și al cineastului Rainer  Werner Fassbinder.

”Astăzi singurătatea e  o gravă maladie colectivă, care duce la moartea a milioane de oameni anual.  Odată cu sindromul solitudinii se insinuează sentimentul că ai pierdut ceva esential: apartenența la comunitate.

Singurătatea, susțin experții, inhibă capacitatea creierului de a simți empatie. Cum să-i aducem pe oameni împreună într-o lume a disipării? În zgomotul infernal al ofertelor comerciale, cum să auzi tăcerea sufocantă a solitudinii?

Cum repornim reflexul să ne pese de celălalt?

Levente Kocsardi regizor a mai explicat:

“Monoloagele din care am creat acest puzzle al solitudinii reflectă deopotrivă intimitatea noastră, orașul  nostru, și tabloul global al fenomenului.

Monoloagele solitudinii compun, în fond, o distopie a unui Robinson Crusoe  pe o insulă urbană, așa cum sunt milioane de  alți solitari pe insulele lor la Timișoara, în scara blocului tău,  la New York, la Tokyo sau în orice alt loc de pe harta singurătăților.

Și pentru că singurătatea nu mai este un fenomen izolat,   am ales să vorbim despre ea și despre cauzele pentru care s-a răspândit ca o maladie a noului secol  nu doar în tonuri sumbre, ci și cu umor, duioșie, (auto)ironie, sarcasm ”.

Cu: Fall Ilona, Darie Doklean, Andrei Elek, Maria Leca, Aida Olaru, Teo Cauș, Ana Andone, Serena Voaideș

Mona Donici (dramaturgie),  Anca Stoica (coregrafie),  M.C.Donici (decoruri), Amy Bujancă (costume, asistent scenografie), Sebastian Hamburger (video mapping), Zoltán Gidó (light design), Sebastian Bayer (sound design), Lilian Lupanciuc (grafică).

 

Comentarii

comentarii