Acasă Eveniment Monumentul Marii Uniri nu mai ajunge la Arad

Monumentul Marii Uniri nu mai ajunge la Arad

DISTRIBUIȚI

Arad-RomaniaMinisterul Culturii a dat în judecată sculptorul

Scandal fără precedent la Arad: Monumentul Marii Uniri a fost abandonat în China. Ministerul Culturii, cel care a decis cine să fie autorul lucrării, l-a dat acum în judecată pe sculptor, pentru a-și recupera banii, iar arădenii rămân mai departe în așteptarea unui Monument al Marii Uniri.

 

Monumentul s-a spart în China

Arădenii așteaptă de ani de zile ca Aradul să aibă un Monument al Marii Uniri. În anul 2003 s-a reînființat Asociația pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, care a organizat un concurs național pentru proiectul artistic. Ministerul Culturii a decis că dacă va da banii, trebuie să și decidă și a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fără consultarea reprezentanților asociației arădene. Proiectul câștigător a fost anunțat în toamna anului 2007, iar sculptorul  brașovean Florin Codre a obținut pentru realizarea lucrării sale 10 milioane de lei de la Ministerul Culturii. Acesta a decis să realizeze lucrarea în China, dar, la final, una dintre piesele care alcătuiesc ansamblul s-a spart. Acest lucru s-a aflat în primăvara acestui an, după care s-a dedus că lucrarea ar fi fost abandonată în China. „Ministerul Culturii a plătit banii pentru lucrare, dar aceasta nu a fost livrată anul trecut pentru că firma sculptorului a intrat în insolvenţă şi nu avea 100.000 de euro pentru a transporta piesele cu vaporul până în România”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului, când a aflat că o piesă a monumentului a fost spartă în China.

Ministerul vrea banii înapoi

Acum este cert că Monumentul Marii Uniri nu mai ajunge la Arad. Primăria municipiului Arad a fost informată oficial că Ministerului Culturii apelează la instanță pentru a-l obliga pe sculptorul care a câștigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri să livreze lucrarea sau să restituie premiul de 10 milioane de lei plătit din bani publici. Adresa de înștiințare cu privire faptul că „în urma notificărilor transmise autorului, Ministerul Culturii a demarat acțiune în instanță în vederea recuperării lucrării Monumentul Marii Uniri de la 1918 sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia ”, semnată de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Direcției Patrimoniu Cultural, a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Arad.
„Istoria Monumentului Marii Uniri pare desprinsă din teatrul absurd. E bine că totuși reprezentanții guvernului s-au trezit în sfârșit să reacționeze. Dar este greu de înțeles cum pot să-i privească în ochi pe arădeni și pe toți românii după modul iresponsabil în care au neglijat acest proiect de interes național.  Este un eșec incalificabil, au ajuns practic în situația de a declara « pierdut » Monumentul  Marii Uniri, este o ofensă fără margini adusă României  și istoriei poporului român”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad. Ridicarea unui monument dedicat Marii Uniri este foarte importantă pentru arădeni, deoarece Aradul a fost, în epocă, orașul în care s-au pus bazele acestui act. Aici au funcționat instituții cum ar fi ziarul „Românul” și tot la Arad au activat cei rămași în istorie sub numele generic de Corifei ai Marii Uniri, Vasile Goldiș, dr. Ioan Rațiu și Ștefan Cicio-Pop.

Comentarii

comentarii