Acasă Actualitate Monumentul Sfintei Maria din Piața Libertății a fost vreme îndelungată în dreptul...

Monumentul Sfintei Maria din Piața Libertății a fost vreme îndelungată în dreptul actualului hotel Continental din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Statuia Sfintei Maria este situată în Piața Libertății din Timișoara, fiind realizată la Viena între anii 1753-1756 de către sculptorii Blim și Wasserburger. Statuia a fost comandată de Asociația Sfântul Ioan Nepomuk și fost amplasată în fața clădirii Primăriei Vechi în anul 1756.  

Interesant este că a fost adusă de la Viena la Timișoara pe apă.

Monumentul îi înfățișează pe Sfântul Ioan Nepomuk, ocrotitorul Banatului, și pe Sfânta Fecioară Maria, cu o cunună de stele pe cap, ținând în mână flori de crin. În planul secundar se află statuile sfinților Rochus, Borromeus și Sebastian.

Soclul prezintă pe cele trei laturi ale sale scene ale evenimentelor care au condus la supliciul Sfântului Ioan Nepomuk: spovedania reginei Ioana, inchizitoriul regelui Carol, curios să afle taina spovedaniei și aruncarea canonicului în râul Vltava din Praga.  

Și acest monument, la fel ca cel din Piața Unirii, a fost ridicat ca mulțumire pentru încheierea epidemiei de ciumă din perioada 1738-1740, când peste 1.000 din cei 6.000 de locuitori ai Timișoare au murit. 

Data de 15 mai era una din sărbătorile principale în Timişoara de altă dată. Populaţia oraşului sărbătorea printr-o procesiune eliberarea de ciumă.

Monumentul a fost mutat în 1852 în Piața Balazs (în fața actualului Hotel Continental, pe atunci vizavi de Cazarma Transilvania), pentru a face loc Coloanei Fidelității. 

În 1936, Coloana Fidelității a fost dusă în Cimitirul Eroilor, din Calea Lipovei, unde se găsește și astăzi. Statuia Sfintei Maria a revenit în Piața Libertății, pe locul original, de abia în 1971.

Monumentul a fost avariat în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, fiind restaurat în anii 1992-1993.

Comentarii

comentarii