Acasă Uncategorized Mormane de gunoaie şi coşuri sparte, în Parcul Central Timişoara şi în...

Mormane de gunoaie şi coşuri sparte, în Parcul Central Timişoara şi în Piaţa Doina

DISTRIBUIȚI

FOTO

Când e vorba de a polua mediul în care trăieşte, timişorenul nu are nici o oprelişte. Aruncă gunoaie pe stradă, pe trotuar, în mijloacele de transport în comun, pe holurile instituţiilor, din mers, pe geamul autoturismului, la rădăcina pomilor, în parcare, pe câmp sau pe fereastra apartamentului.

Dar cel mai mult timişoreanului îi place să arunce gunoiul pe spaţiul verde, în parc. ZIUA de Vest a urmărit fenomenul numai în două locaţii: Parcul Central din spatele Catedralei Mitropolitane şi părculeţul din Piaţa Doina, din Calea Şagului.

 

Ce am găsit în Parcul Central şi în Piaţa Doina?

În spaţiul verde din Piaţa Doina, am găsit mormane de gunoaie. Agenţii economici din zonă, în loc să aibă un sistem propriu de colectare, îşi abandonează deşeurile în micile coşuri de lângă trotuar, care nu sunt montate în acest scop, ci pentru ca pietonul să arunce ambalajul de la pachetul de biscuiţi sau de ţigări, chiştocul stins sau pet-ul de la suc. Atitudinea agenţilor economici, de a ridica mormane de gunoaie pe spaţiul verde, arată o sfidare a bunului simţ şi a civilizaţiei, o iresponsabilitate faţă de mediul în care trăieşte, dar şi faţă de ceilalţi cetăţeni şi faţă de autorităţi şi lege.

Trebuie spus că ceea ce am găsit noi în Piaţa Doina nu reprezintă un caz izolat. Deplasându-ne mai departe, în Parcul Central, situaţia pare şi mai gravă, fiindcă totul se întâmplă într-o locaţie ultracentrală, unde timişoreanul se retrage în anotimpul cald la umbră şi la răcoare să petreacă un moment de linişte şi reculegere în spaţiul verde. Pe lângă faptul că am găsit deşeuri peste tot aruncate în parc, aici, majoritatea coşurilor de gunoi sunt distruse de rugină şi au fundul spart. Este o situaţie prea jenantă pentru un oraş ca Timişoara. Ce deşeuri am găsit aici? Tot ce se poate vedea oriunde şi de care cetăţeanul modern vrea să scape, imediat ce a consumat conţinutul ambalajului: doze de bere şi pet-uri, pachete de ţigări goale, ambalaje de hârtie de orice fel, sticle, chiştoace şi coji de seminţe cât încape în parc, pahare şi farfurii de plastic de unică folosinţă şi beţişoare de amestecat în cafea. Nesimţirea timişoreanului (sau a netimişoreanului) merge mai departe. În dreptul băncilor de odihnă am fotografiat mormane de coji de siminţe, dar şi chiştoace de ţigări. 

Ce fac autorităţile?

Primăria Timişoara organizează, în luna martie, Acţiunea Ecologică de Curăţenie Generală de Primăvară, cu scopul asigurării şi păstrării curăţeniei şi ordinii pe teritoriul localităţii, buna gospodărire şi respectarea normelor de igienă. În acest sens, Poliţia Locală Timişoara atrage atenţia cetăţenilor să respecte programul de colectare stabilit de administraţia locală şi să depună spre colectare deşeurile specificate conform planului, agenţii de poliţie locală urmând a face la rândul lor verificări pentru buna desfăşurare a acţiunilor.

Pentru a contribui la respectarea legislaţiei referitoare la protecţia mediului, Poliţia Locală Timişoara a desfăşurat anul trecut 47 acţiuni, atât de către poliţiştii locali, cât şi în colaborare cu compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Timişoara – Direcţia de Mediu, Direcţia Tehnică, cu SC Retim SA şi cu Garda Naţională de Mediu – Comisariatul judeţean Timiş. Acţiunile continuă, în 2012, iar amenzile sunt piperate pentru abandonarea deşeurilor pe spaţiul public sau în parc, ridicându-se până la 1.000 lei pentru persoanele fizice.

Comentarii

comentarii