Acasă Actualitate Mormântul artistului Peter Jecza, vandalizat. Monumentul funerar din cimitirul din Calea Lipovei...

Mormântul artistului Peter Jecza, vandalizat. Monumentul funerar din cimitirul din Calea Lipovei a fost furat

DISTRIBUIȚI

O nouă vandalizare într-un cimitir din Timișoara. De această dată a fost pângărit mormântul sculptorului Peter Jecza din cimitirul din Calea Lipovei. Revoltătoarea veste a fost făcută public de Sorina Jecza, soția artistului, pe Facebook. 
 
„Ar fi trebuit ca lucrarea de sculptură pusă ca semn memorial funerar pe mormântul lui Peter Jecza acum 14 ani să amintească că atunci, în acel martie din 2009, el a plecat departe, în senin. Astăzi, găurile oribile ale vandalizării și furtului arată doar că noi cei de aici am rămas într-o lume tristă, ce și-a pierdut respectul, omenia… Găurile astea – răni dureroase în inima credinței”, a transmis Sorina Jecza. 
 
Polițiștii au anunțat că au deschis o anchetă pentru a stabili cine a vandalizat monumentul de bronz din cimitir. 
Artistul Peter Jecza a fost o personalitate importantă în urbea de pe Bega.  
 
A fost sculptor și sculptor monumentalist, profesor de sculptură la Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara, iar, alternativ, a fost și profesor de diferite discipline artistice, respectiv profesor de sculptură la Institutul Politehnic Timișoara. 
 
Ca artist plastic vizual, Peter Jecza, specializat în sculptură, a excelat în sculptură de interior și monumentală, în busturi și portrete, în sculpturi din domeniile artei religioasă și a monumentelor funerare, realizând, de asemenea, medalii și plachete, respectiv monade, diade și triade. 
 
A murit în 24 martie 2009, la vârsta de 70 de ani. 

Comentarii

comentarii