Acasă Actualitate Moș Crăciun a venit la Mănăstirea Partoș și a împărțit mii de...

Moș Crăciun a venit la Mănăstirea Partoș și a împărțit mii de pachete copiilor și persoanelor suferinde

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPSS Ioan, a devenit deja o tradiție ca viețuitorii Mănăstirii „Sfântul Iosif cel Nou” de la Partoș, din județul Timiș, și Asociația creștină „Semper Agape” să organizeze multiple proiecte sociale și acțiuni umanitare, prin care este evidențiată grija permanentă față de locuitorii din satul timișean Partoș și, mai ales, față de tinerii și persoanele aflate în suferință sau care își duc traiul în condiții de severe privațiuni materiale, având posibilități economico-financiare precare.

Manifestarea are loc în colaborare cu numeroasa familie spirituală, formată din oameni inimoși, implicați în viața duhovnicească și în activitatea misionară a acestei comunități.

Biserica Ortodoxă a avut întotdeauna în vedere să exprime dinamica unității dintre slujirea lui Dumnezeu și slujirea oamenilor. O dovadă concretă a acestei slujiri teandrice este și Mănăstirea Partoș din Arhiepiscopia Timișoarei, care, pe lângă programul liturgic zilnic, organizează în mod constant diverse activități filantropice, ce au ca obiectiv slujirea și ajutorarea semenilor, aflați în situații de vulnerabilitate ori afectați de deprivare materială severă sau cu venituri disponibile sub pragul sărăciei.

Astfel, în preajma marelui praznic al Nașterii Domnului, prin contribuția mai multor antreprenori, ONG-uri, asociații, fundații și societăți comerciale, voluntarii mănăstirii, echipați corespunzător, cu mănuși și măști de protecție, au distribuit mii de pachete cu alimente neperisabile, dulciuri și produse igienico-sanitare tuturor localnicilor din Partoș.

De asemenea, nu au fost uitate nici persoanele sau familiile din comunitățile învecinătate, care aparțin grupurilor vulnerabile sau, cu alte cuvinte, care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială.

Totodată, prin implicarea cadrelor didactice și a elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 30 din Timișoara, copiii din Partoș au primit, pe lângă alimentele necesare traiului de zi cu zi, pachete personalizate, ce au constat în dulciuri, jucării, rechizite și materiale școlare.

„Evenimentul dedicat copiilor a debutat la mormântul ieromonahului Varlaam Almăjanu, cel care a ajutat enorm această comunitate, unde cei mici au cântat colinde. Apoi, copiii s-au îndreptat, în alai, spre biserica mănăstirii, colindându-l și pe noul stareț, părintele Simeon Stana, care este continuatorul și coordonatorul tuturor activităților ce se desfășoară aici, realizând o punte de legătură între Biserică, mănăstire și asociație”, a spus prof. Ecaterina Chiu, președinta Asociației Semper Agape.

În semn de gratitudine, copiii și tinerii au interpretat un buchet de colinde, prin care au transmis și actualizat inefabila bucurie a îngerilor și păstorilor, generată de nașterea Pruncul Iisus, Dumnezeul-înomenit.

„Sărbătorile prilejuite de Nașterea Mântuitorului, Anul Nou și Arătarea Domnului sunt întotdeauna încununate cu simțăminte de bucurie, chiar dacă sufletul nostru este sfâșiat pentru faptul că părintele Varlaam și-a început călătoria către stele. Pe de altă parte, ne bucurăm că foarte mulți oameni și-au îndreptat gândul pentru această comunitate de la Partoș și, mai ales, pentru copiii și vârstnicii din localitate. Aceste mărturii ale lucrării lui Dumnezeu față de noi și față de oameni, precum și faptele iubirii creștine săvârșite aici, la mănăstire, nu pot decât să stârnească mai multă încredințare, curaj și bucurie că, așa cum ni se vestește în aceste zile, <<Dumnezeu este cu noi”, a spus arhimandrit  Simeon Stana, starețul Mănăstirii Partoș.

Mănăstirea „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” este recunoscută pentru implementarea mai multor proiecte culturale, educaționale și social-filantropice, prin intermediul cărora s-a avut în vedere atât conectarea membrilor comunității la o realitate sacră, cât și crearea unor punți de legătură între oameni din diverse medii sociale. În comunitatea de la Partoș, bucuria reînceperii vieții duhovnicești s-a întremat prin numirea arhimandritului Simeon Stana în postul rămas vacant de stareț, după trecerea la cele veșnice, la începutul lunii noiembrie a acestui an, a ieromonahului Varlaam Almăjanu, care a păstorit obștea mănăstirii și credincioșii localității vreme de 12 ani.

Comentarii

comentarii