Acasă Eveniment Mulţi părinţi îşi abuzează fizic şi sexual copiii

Mulţi părinţi îşi abuzează fizic şi sexual copiii

DISTRIBUIȚI

Abuzul sexual asupra copiilor se pedepseşte cu ani grei de închisoare, în acest moment, dar, din păcate, încă există foarte mulţi părinţi care îşi bat copiii, îi pun la munci grele sau chiar îi violează. „Bătaia nu e ruptă din rai” şi „Violenţa naşte violenţă” au fost cele mai importante campanii împotriva violenţei asupra copilului ce au fost desfăşurate de către Organizaţia “Salvaţi Copiii”, atât în judeţul Timiş, dar şi la nivelul întregii ţări. Rezulatul? Introducerea în Legea 272, din 2004, a articolului 90, care prevede interzicerea prin lege a oricărei forme de pedeapsă corporală şi tratamente umilitoare aplicate copilului. Efectele sunt dezastruoase

Din păcate, la şase ani de la interzicerea violenţei de orice chip asupra micuţilor, situaţia este tot gravă. Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului în 2009, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emoţional, 572 abuz sexual şi 8.101 cazuri de neglijare în familie. La nivel naţional, există o predilecţie a abuzului asupra copilului în Regiunea Nord-Est (607 cazuri de abuz din 3.040 reprezentând totalul cazurilor de abuz raportate în anul 2009), şi respectiv Sud-Est (548 de cazuri). În cadrul centrelor de consiliere ale Salvaţi Copiii sunt înregistrate peste 350 cazuri pe anul 2010: 88 abuz emoţional, 53 abuz fizic, 34 abuz sexual, 21 neglijare în familie, 14 trafic sau risc de trafic şi 140 alte tulburări comportamentale.
Pe 19 noiembrie, când la nivel internaţional a fost marcată Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor, Organizaţia Salvaţi Copiii România a tras un semnal de alarmă asupra repercusiunilor severe pe care abuzul asupra copilului le are asupra întregii dezvoltări psiho-emoţionale ulterioare. „Atunci când sunt în mod frecvent confruntaţi cu situaţii de abuz, copiii devin retraşi, nesiguri, lipsiţi de încredere în sine şi în ceilalţi, au un randament şcolar scăzut şi manifestă dificultăţii de comunicare cu cei de aceeaşi vârstă pe care îi evită ori faţă de care devin agresivi”, a declarat Gabriela Alexandrescu (foto), preşedintele executiv al ”Salvaţi Copiii”.

Tinerii împotriva violenţei

Din 2008, Organizaţia “Salvaţi Copiii”, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, implementează proiectul naţional "Tinerii împotriva violenţei", al cărui obiectiv major este reducerea incidenţei violenţei asupra copiilor în mediul şcolar. Pentru perioada noiembrie 2010 – septembrie 2011, “Salvaţi Copiii” îşi propune informarea şi educarea a 13.200 elevi din întreaga ţară prin intermediul cadrelor didactice formate, realizarea unui Caiet al elevului pe baza informaţiilor prezentate în suportul de curs al programului anti – violenţă. La nivel european, 40 de tineri mor zilnic din cauza violenţei, iar din 10 morţi violente în rândul tinerilor, patru sunt provocate de cuţite sau alte obiecte contondente, potrivit raportului asupra violenţei juvenile realizat de Organizaţia Mondială pentru Sănătate în septembrie 2010. În cadrul aceluiaşi context, unul din cinci copii suferă abuzuri sexuale în Europa, potrivit unei statistici a Consiliului Europei.

 

Comentarii

comentarii