Acasă Eveniment Mulţi timişoreni preferă centralele proprii de încălzire în locul sistemului centralizat...

Mulţi timişoreni preferă centralele proprii de încălzire în locul sistemului centralizat Colterm

DISTRIBUIȚI

Eliminarea subvenţiilor guvernamentale de căldură, începând cu sezonul 2010 -2011, la presiunea Fondului Monetar Internaţional, i-a îngrozit pe timişoreni, fiindcă preţul pentru încălzirea locuinţelor s-ar putea dubla. Din luna mai 2011, până în iulie, peste 500 de proprietari au depus cereri la Colterm pentru a se debranşa. În 2010, 1.900 de locuinţe din Timişoara au fost tăiate de la sistemul central de încălzire. Sezonul se încheie în 30 septembrie.

Avantajele

Timişorenii cu venituri de până la 850 lei pe membru de familie nu trebuie să se teamă. Ei vor primi, în continuare, subvenţie guvernamentală la energia termică. Se preconizează că, în 2011, la nivel naţional, între 100.000 şi 130.000 de familii s-ar putea debranşa de la sistemul centralizat, în comparaţie cu 80.000 în 2010.
Soluţia simplă este montarea centralei proprii de încălzire. Problema este că o centrală termică este foarte costisitoare (până la 2.000 de lei) şi este nevoie de multe hârţoage completate şi ştampilate şi de foarte mult timp pierdut. Care sunt avantajele? Independenţă faţă de termoficarea centrală, extem de costisitoare. În luna mai, în Timişoara, pentru un apartament cu două camere s-a plătit peste 450 de lei, deşi în luna mai căldură s-a dat vreo şapte zile. Un alt avantaj este că omul are apă caldă şi încălzire oricând şi oricât şi nu mai depinde de vecinii care nu îşi achită datoriile la întreţinere. De asemenea, plăteşti doar cât consumi, fără a mai achita pierderile regiei de termoficare sau pentru perioadele când nu eşti acasă. Un alt avantaj este că nu mai plăteşti sute de metri cubi de apă rece (la preţ de apă caldă) până vine apa caldă pe coloana centrală. Vara, nu mai plăteşti deloc căldura.

Ce e interzis?

Conform Ordinului nr. 91 din 20 martie 2007, pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu căldură, deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală; acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire; anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte. Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă dacă se intenţionează tăierea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul locuinţei şi nu sunt montate repartitoare de costuri. Este interzisă şi deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spaţiului cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice.  Conform Colterm, deconectarea unui apartament într-un condominiu se poate executa doar în afara sezonului de încălzire, în perioada 1 mai – 30 septembrie, prin depunerea fişei de deconectare completată de către preşedintele asociaţiei împreună cu celelalte acte solicitate în fişă.

 

Comentarii

comentarii