Acasă Actualitate Multe proiecte europene depuse, puţine plăţi…

Multe proiecte europene depuse, puţine plăţi…

DISTRIBUIȚI

„Toate axele sunt acoperite cu proiecte. E adevărat că toate administraţiile sunt analizate din punct de vedere al plăţilor efectuate. Analiza se face pe plăţi efectuate. La plăţi efectuate, procentul este încă foarte scăzut. Una dintre probleme e cea legată de licitaţiile care nu se mai termină”, spune preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc
Fondurile europene sunt la dispoziţa României în această perioadă. Totuşi, fondurile acestea nu se iau decât în baza unor proiecte bine fundamentate şi argumentate. Nu de puţine ori s-a ajuns în situaţia că existau fonduri europene disponibile pentru un anumit domeniu, dar nu se accesau de către cei care aveau dreptul să o facă. Ori din neştiinţă, ori din prea multă muncă ce e necesară pentru realizarea acestor dosare.  Se tot tărăgăna şi… „trecea baba cu colacul”… 
Sau se realizează proiecte şi nu se văd roadele… adică contracte semnate, banii jos şi derularea proiectului, pentru că proiectul respectiv a fost sau nu jurizat şi nu a fost cel câştigător…  Reprezentanţii ADR Vest spun că stau bine la proiecte depuse, fiind pe primul loc pe ţară… dar ar putea sta mult mai bine la plăţi. Până la urmă, asta contează cel mai mult… „Toate axele sunt acoperiite cu proiecte. E adevărat că toate administraţiile sunt analizate din punct de vedere al plăţilor efectuate. Analiza se face pe plăţi efectuate . La plăţi efectuate, procentul este încă foarte scăzut. Una dintre probleme e cea legată de licitaţiile care nu se mai termină, motiv pentru care apar aceste întârzieri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, cu ocazia şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, ce a avut loc luni la Timişoara.
De depus… s-au depus…
Aceste plăţi se fac ori pe avans, ori pe situaţii de lucrări efectuate. Dar sunt mai multe motive pentru care aceste plăţi sunt în procent scăzut…  „A doua problemă e legată de proiectele ce sunt în rezervă care nu au nici o şansă să fie jurizate. Aceste proiecte pot să stea foarte bine inclusiv în realocare”, e de părere Ostaficiuc. În cam toate domeniile unde pot fi depuse proiecte, Regiunea Vest a depus cu vârf şi îndesat. Regiunea Vest (judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara) a depus şi pe învăţământ mai mult decât trebuia, la drumuri, microîntreprinderi şi alte domenii. Problema e însă la plăţi… Toate judeţele şi-au cam acoperit suma iniţială pe care au convenit-o de comun acord pentru depunerea pe drumurile judeţene.

Pe drumuri sunt cele mai multe proiecte depuse
În ecuaţia asta contează şi alocarea de fonduri la nivel naţional. Adică fiecare regiune are felia ei şi trebuie să ceară atât cât are „porţia”. Şi bine ar fi să şi primească… „După Ilfov, avem cea mai mică alocare la nivel naţional, suntem şi cele mai puţine judeţe. Dacă se face un raport între alocarea regională versus proiecte depuse, este regiunea cu procentul cel mai mare din ţară – 156,5 la sută”, spune preşedintele CJ Timiş. În domeniul infrastructurii sunt cele mai multe proiecte contractate. „Noi am fi avut nevoie de o realocare pentru că practic, la anul, e imposibil să nu se contracteze absolut tot. Noi vroiam să terminăm şi să cerem o realocare”, spune Ostaficiuc.  În adunarea regiunii s-a hotărât şi împingerea mai în faţă a proiectului referitor la drumul interjudeţean Berzovia – Lipova, ce trece prin Caraş-Severin, Arad şi Timiş. De asemenea, un alt proiect aflat în top este cel referitor la drumul vinului din Arad. În ceea ce priveşte Muzeul Banatului din Timişoara (Castelul Huniade), acesta va beneficia de un proiect în valoare de aproximativ opt milioane de euro, ce va fi semnat în curând. Totuşi, nu ar strica ca din proiectele depuse, cât mai multe să devină realitate…

Comentarii

comentarii