Acasă Cultura Multe surprize şi filme româneşti la Timishort

Multe surprize şi filme româneşti la Timishort

DISTRIBUIȚI

În perioada 6 – 10 mai, la Timişoara va avea loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort, un festival care îşi propune să descopere noi autori de cinema, români şi străini, dar şi să prezinte publicului cele mai importante filme de autor (scurtmetraje şi lungmetraje) ale cinematografiei autohtone. Primăria Municipiului Timişoara, alături de alţi parteneri, susţine acest eveniment organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Organizatorii evenimentului intenţionează să creeze în jurul Timishort un nou pol de interes cinematografic, reprezentativ pentru zona de vest a ţării.
De asemenea, festivalul va aduna laolaltă personalităţi ale cinematografiei naţionale şi mondiale, cineaşti consacraţi şi critici de film reputaţi, care să dezbată problemele cinematografiei contemporane de autor. Scurtmetrajele din cadrul programului vor fi proiectate în cinematografele centrale „Timiş” şi „Studio” (singurele încă funcţionale în afara multiplexurilor), iar Grădina de Vară (unicul cinematograf în aer liber din Timişoara) va fi rezervată, serile, unor proiecţii cu lungmetraje-surpriză.
Atelierele creative de film – master class-uri (teoretice) şi workshop-uri (practice) –, pregătite de organizatori şi avându-i drept protagonişti pe invitaţii speciali ai festivalului, se vor ţine în cocheta mansardă a Facultăţii de Arte. Competiţia oficială a festivalului cuprinde 16 scurtmetraje internaţionale, dintre care menţionăm patru filme prezentate în premieră în România: „29 Febbraio” / „February 29th” (2008) de Stefano Pari, aflat la prima competiţie în afara Italiei, „The Sea” (Germania, 2009) de Jöns Jönsson, „Six Forty-Five” (2008), semnat de tânărul, dar deja maturul, regizor turc Mustafa Bariş Çorak, încă student la Istanbul, şi „Zohar” (Israel, 2007) de Yasmine Novak, un scurtmetraj cu un lung traseu festivalier (Locarno, Fresh Film Fest, Siena, Girona etc.).
Printre surprize, se numără şi filmul experimental „Coagulate“ de Mihai Grecu, film care a avut premiera internaţională anul acesta la Rotterdam, fiind prezentat pentru prima dată la un festival din România. Din juriul internaţional al festivalului fac parte trei reprezentanţi ai unor festivaluri străine importante: francezul Bernard Payen, coordonatorul pentru scurtmetraje al secţiunii „Semaine de la Critique” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi responsabil cu publicaţiile Cinematecii Franceze din Paris, Nadja Rademacher,care este, din toamna anului 2008, directoarea Festivalului de Film Central şi Est-european „goEast” din Wiesbaden (Germania), după ce, între 2004 şi 2007, a condus Festivalului Intercultural de Tineret „djo”, şi Jakub Felcman, critic de film şi selecţioner din Cehia. 
La Timishort vor mai fi prezentate nouă premiere româneşti şi două premiere absolute: „Înainte şi după 22/12/1989“ de Andrei Cohn şi „Cealaltă fiică“ de Ştefan Munteanu. Festivalul cuprinde şi un portret de autor, primul cineast căruia Timishort îi va dedica un un astfel de portret fiind Simon Ellis. Regizorul britanic a fost nominalizat în 2007 la premiile Academiei Europene de Film, iar anul acesta a debutat în lungmetraj cu „Dogging: A Love Story“ (film inclus în competiţia festivalului de la Rotterdam). Timishort va prezenta toate cele 11 scurtmetraje realizate de Simon Ellis, pe perioada unui deceniu, de la debutul „Thousand“ (1998) până la multipremiatul „Soft“(2007). Pentru mai multe informaţii, urmăriţi site-ul www.timishort.ro.

Comentarii

comentarii