Acasă Actualitate Mulți timișoreni sunt revoltați că bugetul Timișoarei pe 2025 va fi votat...

Mulți timișoreni sunt revoltați că bugetul Timișoarei pe 2025 va fi votat online, procedură care a mai fost viciată în trecut

DISTRIBUIȚI

Marți, 1 aprilie 2025, primarul Dominic Fritz i-a convocat pe consilierii locali pentru a vota propunerea sa pentru bugetul local pe anul 2025, de altfel cel mai important vot în funcție de care proiectele și serviciile vor merge bine sau vor eșua și în acest an. Mai mulți consilieri locali din opoziție dar și antreprenori și simpli timișoreni și-au exprimat public dezacordul față de modul de votare –ședința și implicit votarea se vor face în format online, deși este un vot de maximă importanță. Și în mandatul 2020 – 2024 au fost câteva cazuri în care votarea online a generat discuții și poticneli, invocându-se că sistemul online are probleme tehnice, însă au existat și suspiciuni că votul a fost manipulat, cel puțin în cazul unui proiect. Fie se invocă întreruperea transmisiunii, neînregistrarea votului prin blocarea softului sau votul de mai multe sau mai puține ori, lucru care teoretic nu ar trebui să fie posibil…

Și totuși, acum cu doi ani s-a întâmplat un astfel de incident, tot la votarea bugetului local, când la numărătoare a ieșit un vot în plus față de numărul total al consilierilor care au votat efectiv.

Legea prevede obligativitatea dezbaterii publice pe proiectul de buget, așa că acest pas, de a da ochii cu cetățenii nu a putu fi evitat. O altă cerință legală, încălcată de administrația Fritz de foarte multe ori, este prezența la dezbatere a inițiatorului proiectului de hotărâre de CL, în acest caz și în multe altele, chiar primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Dezbaterea s-a ținut joi, 27 martie, problemele ridicate au primit răspunsuri în doi peri sau au fost tratate sumar. Cele mai acide interpelări au venit de la Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara, de la Dan Iliescu, reprezentant al Mișcării Întreprinzătorilor din Timișoara și din partea grupului de consilieri AUR.

Sindicatul a cerut lămuriri vizavi de prevederea prin care Primăria Timișoara a prevăzut reduceri la capitolul cheltuieli cu personalul în valoare de 42 de milioane de lei, echivalentul a 8 milioane de euro. În loc să reducă din cheltuielile cu subvenționarea și suplimentarea fondurilor pentru societățile proprii aflate în insolvență sau aproape de faliment sau să reducă aparatul multor direcții unde au fost angajați apropiați și membri USR, în ultimii ani, cei din primăriei vor declanșa o nouă vânătoare de vrăjitoare și intimidare a angajaților, clamând reducerea costurilor de personal.

În timp ce primarul Fritz spune că e vorba și de posturi vacante dar și de unele ocupate de funcționari care nu dau randament, sindicaliștii au acuzat că este doar un nou episod din seria eliminării pe criterii politice sau a funcționarilor incomozi pentru actuala conducere USR a primăriei.

„Am atașat la solicitarea pe care am transmis-o că dorim să participăm la această dezbatere, am atașat trei plângeri prealabile pe care le-am făcut anterior, cu privire la mai multe concursuri de recrutare care s-au organizat, începând de anul trecut până în prezent. O plângere împotriva a cinci concursuri, o plângere împotriva a nouă concursuri și o plângere împotriva a 16 concursuri. Deci, paradoxul, adevăratul paradox, este că dumneavoastră anunțați niște tăieri la cheltuieli de personal, când între timp dumneavoastră ați organizat foarte multe concursuri de recrutare. Din punctul nostru de vedere, nu este fundamentată această scădere a cheltuielilor de personal”, a afirmat juristul Tiberiu Negrei, reprezentantul Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara.

Tot sindicatul l-a amendat pe Dominic Fritz că încalcă din nou legea, nefiind prezent la dezbaterea proiectului inițiat de el.

“Primarul Municipiului Timișoara, domnul Dominic Samuel Fritz, în calitate de inițiator al proiectului de hotarare NU A PARTICIPAT la dezbaterea publică deși era OBLIGATORIU să participe potrivit dispozitiilor art. 7 alin. (10) lit. c) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională.

Cităm: “La dezbaterea publică vor PARTICIPA OBLIGATORIU INIȚIATORUL și/sau inițiatorii PROIECTULUI DE ACT NORMATIV din cadrul instituției sau autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea notei de fundamentare, a expunerii de motive, a referatului de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, a studiului de impact și/sau de fezabilitate, după caz, și a proiectului de act normativ”, au scris pe Facebook, după dezbatere cei de la sindicatul angajaților.

Dan Iliescu, reprezentant al Mișcării Întreprinzătorilor din Timișoara, a pus mai multe întrebări legate de valoarea impozitelor pe clădirile nerezidențiale, proiecte amânate din lipsă de fonduri și creditele luate de primărie. Dan Iliescu a devenit foarte cunoscut după ce a dat tonul proceselor câștigate împotriva Primăriei Timișoara pentru recuperarea taxelor și a impozitelor reținute de la persoane fizice și juridice, în mod ilegal, în ultimii 6 ani. Iliescu a reușit să creeze o mișcare de peste 600 de contestatari, acțiune care s-a concretizat prin sute de cereri de restituire a sumelor încasate ilegal de la persoane fizice și de la firme, prin intermediul unor acțiuni de recuperare, în instanță.

Impactul asupra încasărilor la bugetul local va fi considerabil și este recunoscut chiar de către primarul Fritz, care a declarat că “trebuie să și recunoaștem că, în unele privințe, avem venituri mai mici. De exemplu, prin impozitele pe clădirile nerezidențiale, pe care le-a micșorat consiliul local. Dacă scad veniturile, asta înseamnă că trebuie să scadă și cheltuielile”, a declarat primarul Timișoarei, aplicând aceeași schemă de a arunca vina pentru lipsa de bani pe contestațiile timișorenilor dar și pe refuzul consilierilor locali de a vota niște măriri ilegale de taxe, pe care executivul primăriei a vrut să le introducă din 2025.

Bugetul pe 2025 este aproape egal cu cel de anul trecut și este unul modest și insuficient pentru a dezvolta Timișoara și pentru a aduce orașul înapoi în topul celor mai dinamice orașe din România. Comparativ cu alte orașe, se poate spune că Timișoara se face de râs. Bugetul propus pe 2025 este însă mult mai mic decât cel din Cluj-Napoca – aproape 5 miliarde, Oradea – 3,7 miliarde și Iași – 2,8 miliarde, fiind comparabil cu cel al Constanței, care se ridică la 2,3 miliarde.

Din proiectul bugetului pe 2025 reiese că 90% din banii pentru investiții merg pe proiecte începute de anul trecut sau chiar mai vechi și neterminate la timp dar și pe reparații, mascate ca “investiții”. Este vorba de aceleași SF-uri vechi de ani de zile pentru parcări etajate la Spitalul de Copii și Gara de Nord, pentru Piața Operei, apoi lucrările de la Pasajul Solventul, Pasarela Îndrăgostiților și alte promisiuni neonorate în ultimii ani.

Potrivit propunerii de buget pentru acest an, valoarea totală se ridică la 2,65 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut. Mai precis, 1,35 miliarde lei vor fi distribuiți secțiunii de dezvoltare, iar restul merg pe funcționare. Printre altele, Primăria Timișoara a prevăzut reduceri la capitolul cheltuieli cu personalul în valoare de 42 de milioane de lei. Din nou, societățile falimentare ale primăriei – Colterm și STPT, care vor beneficia de subvenții și suplimentări, fără de care ar paraliza activitatea.

Comentarii

comentarii