Acasă Administraţie Multimilionarul american Steven Ausnit a primit Cheia Lugojului

Multimilionarul american Steven Ausnit a primit Cheia Lugojului

DISTRIBUIȚI

Steven Ausnit cheia Lugojului1aMunicipalitatea lugojeană a acordat distincţia „Cheia Oraşului” urmaşului marelui industriaş din perioada interbelică, Max Ausnit.

Omul de afaceri american Steven Ausnit a primit distincţia din partea primarului Francisc Boldea, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Centrul Memorial „Max Ausnit”, situat pe centura ocolitoare a Lugojului, lângă A&O Truck Stop, cu prilejul festivităţii de premiere a Concursului Naţional „Memoria Holocaustului”, eveniment organizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” din Bucureşti, Memorial Library New York şi Precept Ministries Surduc.

Prin hotărârea nr.79 din 26 iunie 2014, Consiliul Local Lugoj i-a acordat lui Steven Ausnit distincţia „Cheia Oraşului”, „pentru contribuţia la dezvoltarea economică, sportivă şi culturală a Lugojului”.

„Este o zi importantă pentru Lugoj, o zi în care premiem elitele, pentru că o societate fără elite nu poate exista. Astăzi premiem munca, implicarea culturală şi valoarea unui om deosebit, Steven Ausnit, un om care face cinste oraşului nostru”, a declarat primarul Francisc Boldea.

Steven Ausnit, acum în vârstă de 90 de ani, a dezvoltat, împreună cu asociaţii săi din România, o importantă afacere, de peste două milioane de euro, pe centura ocolitoare a Lugojului, unde a amenajat şi Centrul Memorial „Max Ausnit”, punând în valoare un reper important al istoriei Lugojului – Casa de vacanţă a familiei Brediceanu.

Tatăl său, Max Ausnit, a fost în perioada interbelică, alături de Nicolae Malaxa, unul din cei mai mari industriaşi din România. A fost administrator al Uzinelor şi Domeniilor de Fier din Reşiţa (UDR), cea mai mare societate pe acţiuni care a existat în România înainte de venirea comuniştilor la putere. În 1938, societatea condusa de Max Ausnit a ajuns să aibă cel mai mare capital social şi cea mai mare cifră de afaceri, având un număr de 16.669 de angajaţi. Max Ausnit a făcut parte de-a lungul timpului din conducerea a numeroase companii străine din Viena, Monaco şi companii româneşti precum Societatea Română de Telefoane, Banca Chrissoveloni.

În timpul celui de-al doilea război mondial a rămas în străinătate, retrăgându-se în final în Statele Unite ale Americii unde a decedat. Toate proprietăţile sale au fost confiscate de guvernul comunist în 1948. Fiul său, Steven Ausnit, a părăsit România în 1939 şi trăieşte în SUA, unde a dezvoltat şi vândut ulterior o afacere în domeniul ambalajelor.

Comentarii

comentarii