Acasă Actualitate Mutare sportivă girată de USR pe ruta Brașov-Timișoara, pentru groparul handbalului românesc

Mutare sportivă girată de USR pe ruta Brașov-Timișoara, pentru groparul handbalului românesc

DISTRIBUIȚI

După ce primarul USR la Brașovului, Alen Coliban, a pierdut alegerile din iunie 2024, i-a pasat elegant primarului USR de Timișoara, Dominic Fritz, pe cei mai bine plătiți degeaba antrenori, care gravitau în jurul clubului sportiv municipal din Brașov.

Mărinimos din banii publici ai timișorenilor, Dominic Fritz s-a pus pe treabă și a aranjat că șomerii lui Coliban să ajungă la CSM Timișoara, cu niște salarii intergalactice, comparativ, cu alte cluburi municipale cu rezultate mai bune. Și antrenorii nu au venit singuri la pomană ci cu tot staff-ul, care de asemenea trebuie întreținut regește, tot din banii timișorenilor.

CSM Timișoara are trei secții: handbal, bachet și rugby, toate subfinanțate în ultimii ani, astfel că și sportivii au avut de suferit – de la dotări și antrenamente de slabă calitate, la bani pentru deplasări și participarea la campionate.

Coordonatorul sportului municipal timișorean a fost, până de curând Sorin Șipoș, fost președinte al USR Timișoara, acum candidat al celuiași partid pentru un loc în Senatul României.

În ianuarie 2023, Sorin Șipoș, pe atunci președinte al Consiliului de Administrație al SCM Timișoara declara că este important să existe un plafon pentru salariile jucătorilor plătite din bani publici.

„În preocuparea noastră pentru utilizarea eficientă a banului public și de a găsi o limită ne-a ajutat Curtea de Conturi și s-a stabilit că această limită este salariul viceprimarului, adică 8×2.080 lei (salariul de bază minim brut pe ţară). Problema a apărut odată cu noua legislație care prevede că taxele salariale pe care le plătim către stat se raportează la suma de 3.000 de lei, noul salariu minim. Actualizarea s-a făcut doar în domeniul taxelor, nu și al salariului de viceprimar și implicit al salariului jucătorilor! În plus, dintre toate cluburile susținute de administrațiile locale, s-ar putea să fim singurul din țară căruia i s-a impus o astfel de limitare!”

Nemulțumit de remunerație și de funcție, Sprin Șipoș a cerut ceva mai consistent și așa a ajuns președinte al Consiliului de Administrație la o altă societate pe acțiuni a Primăriei Timișoara.

Concurs cu dedicație

Acțiunea a fost precedată, în septembrie 2024, de scoaterea la concurs a unui post de conducere, cel de director al Sport Club Municipal (SCM) Timișoara, clubul sportiv pe care îl are în subordine.

Teoretic, scoaterea la concurs a postului vacant de director în cadrul Sport Clubului Municipal Timișoara (SCM) ar avea drept scop „consolidarea echipei administrative și sportive a clubului, în vederea susținerii și dezvoltării continue a activităților sportive de performanță la nivel local”, potrivit reprezentanților primăriei.

Dosarele s-au putut depune până pe 7 octombrie, fizic, la sediul Primăriei Timișoara, Bulevardul C.D. Loga, nr. 1, parter, camera 7. Candidații eligibili au susținut proba scrisă pe 18 octombrie. Rezultatele finale au fost anunțate o săptămână mai târziu.

Studiile cerute erau de licență în domeniile Educație fizică şi sport – Management în sport, ramura de științe economice sau ramura de științe juridice și de master în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor de licență. Constituia un avantaj și perfecționările recunoscute în management organizațional, marketing sportiv, management sportiv, management de proiecte.

Mai erau cerute și un nivel mediu de cunoștințe de operare a calculatorului (Microsoft Office) și cunoașterea uneia dintre limbile engleză, franceză, spaniolă și italiană. Experiența necesară era de minimum cinci ani, dintre care trei să fie în domeniul sportului, în management sportiv sau în funcții de conducere.

Ceea ce au reproșat candidații cu bogat palmares sportiv și cu experiență ca antrenori, a fost că nu s-a ținut cont de preformanța sportive și managerială, ci li s-au servit probe de concurs cu bibliografie despre atribuțiile aleșilor locali și din legislația privind administrația locală, chestiuni care sunt absolut paralele cu sportul.

Momentan, pe site-ul oficial al SCM Timișoara, care nu a fost actualizat de ceva vreme, figurează ca director Alina Botezatu.

Șomerii protejați ai lui Coliban, preluați de Fritz pe bani mulți

Recâștigarea fotoliului de primar al Brașovului de către liberalul George Scripcaru a tulburat rău de tot apele la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Corona Brașov, mai ales pentru controversatul președinte Alexandru Dedu.

 La scurt timp după ce a pierdut șefia Federației Române de Handbal (FRH), în aprilie 2022, controversatul Alexandru Dedu, cel care a îngropat echipele naționale pentru că a dat undă verde la aducerea, fără număr, de handbaliști și handbaliste din afara României, pe salarii uriașe, s-a refugiat la șefia CSM Corona Brașov. Practic, groparul handbalului românesc s-a gudurat pe lângă edilul USR al Brașovului, Allen Coliban, și a fost cocoțat la conducerea acestui club finanțat anul acesta din banii brașovenilor cu 44.888.000 lei, adică vreo 9.200.000 de euro. Dar, ghinion!

Alexandru Dedu vrea să fie vătaful sportului din Timișoara

Useristul Allen Coliban a pierdut, în 9 iunie 2024, Primăria Brașov în fața liberalului George Scripcaru și, Alexandru Dedu este deja cu bagajele la ușă, pentru că Mariana Târcă va fi noul director de la CSM Corona Brașov. Inițial, groparul handbalului românesc, adică Alexandru Dedu, a bătut la ușa lui Nicușor Dan ca să preia secția de handbal de la CSM București, dar n-a prea avut succes. Așa că s-a reorientat și, cu recomandarea useristului Allen Coliban, a ajuns să negocieze, prin intermediul edilului USR al Timișoarei, Dominic Fritz, preluare conducerii Clubului Sportiv Universitar Politehnica Timișoara. Discuțiile cu cei din conducerea Universității Politehnica Timișoara și finanțatorul clubului sportiv sunt destul de avansate și edilul Dominic Fritz face presiuni ca Alexandru Dedu să fie înscăunat la șefia CSM Politehnica Timișoara, unde el în tinerețe a jucat handbal. Oare-i îi va reuși și această manevră lui Alexandru Dedu, după ce l-a păcălit pe Allen Coliban, dar mai ales după ce, timp de 8 ani, a îngropat, pas cu pas, echipele naționale de handbal în mocirla mediocrității și anonimatului?

Potrivit surselor din SCM Timișoara, Dedu are pretenția salarială de 8000 de euro pe lună, iar primarul Timișoarei nu s-ar împotrivi acestei pretenții. Mai mult, Dedu vrea să își aducă cu el tot staff-ul tehnic, pentru a nu rămâne pe drumuri sau la cluburi subfinanțate.

La secția de handbal se încearcă o altă sinecure useristă, prin aducerea timișoreanului Dan Dumitru, care antrena la Bistrița, pe postul de antrenor la echipei de handbal al SCM Timișoara. Evident și acesta vrea să își aducă propriul staff. Aici se dorește înlăturarea actualului antrenor, Pero Milosevic, un om dedicate si care a generat rezultate pentru handbalul timișorean.

Comentarii

comentarii