Acasă Actualitate Muzee, grădină zoo şi parc botanic – minusurile Capitalei Culturale Europene 2021

Muzee, grădină zoo şi parc botanic – minusurile Capitalei Culturale Europene 2021

508
DISTRIBUIȚI

Timişoarei îi lipsesc câteva puncte de atracţie fundamentale pentru cetăţenii ei, dar şi pentru turişti. Când ajungi într-un oraş şi ai puţin timp la dispoziţie cauţi un muzeu, o grădină zoologică, un parc botanic, iar pentru ceasurile de seară, după cina servită pe o terasă cu muzică plăcută, la decibeli decenţi, cauţi un spectacol de teatru sau de operă ori un concert simfonic.

Aproape toate ne lipsesc. La capitolul muzee stăm cel mai prost. În Timişoara avem doar Muzeul de Artă şi Muzeul Satului Bănăţean şi cu totul prea puţin şi ciuntit, un Muzeu Naţional al Banatului, doar în corpul Bastionului, pentru că atâta timp cât Castelul Huniade nu va fi redeschis, măcar şi parţial, să se poată (re)amenaja toate fostele secţii în plinătatea lor, cu expoziţiile permanente de ştiinţe ale naturii sau istorie, nu este nimic.

Dar ne lipsesc un muzeu al instrumentelor muzicale, care pe la începutul anilor 2000 a existat (timid, dar a fost), un muzeu al mobilierului de epocă, al ceasurilor, al premierelor timişorene, un muzeu al cărţii vechi, al porţelanului/sticlăriei, al revoluţiei, al cafelei (promis de mult) etc. Un muzeu nu trebuie să fie neapărat de dimensiunile Luvrului, nici măcar de dimensiunea fostei comenduiri a garnizoanei, ci poate fi şi mai restrâns, cochet, într-o zonă accesibilă, aproape de centru.

Case memoriale… Una am avut şi nu am fost în stare să o transformăm în ceea ce merită Timişoara. Casa Florarului Muhle – ruină. Poate merita să fie cumpărată de municipalitate şi revitalizată. Dar se pare că nu avem pe deplin vocaţia unei cetăţi culturale sau ne-am pierdut-o în iarba gazonului.

Parcul Botanic ar trebui să-și merite numele. Să ofere mult mai multe spaţii amenajate tematice, cu specii autohtone şi exotice, care să poată deveni un reper didactic.

Grădina Zoo … o avem dar nu se ridică încă la nivelul unui loc de atracţie pe care să-l cauţi dinadins şi a doua oară.

Până atunci, Timişoara suferă, iar anul 2021 bate de mult la uşă.

Comentarii

comentarii