Acasă Actualitate Muzeele și galeriile din Timișoara sunt revoltate pe intenția unei societăți din...

Muzeele și galeriile din Timișoara sunt revoltate pe intenția unei societăți din București de a impune o taxă pe fiecare tablou expus

DISTRIBUIȚI

VISARTA – o societate persoană juridică de drept privat non profit – a îngrozit muzeele și galeriile de artă nu numai din Timișoara, ci din întreaga țară, încercând să pună un bir cuprins între 70 -100 de lei pentru expunerea oricărei opere de artă – tablou, fotografie etc.

Măsura este valabilă pentru toți care organizează manifestări de orice tip unde sunt expuse opere de artă.

Iată cum sună verdictul VISARTA – societate de gestiune colectivă a dreptului de autor în domeniul artelor vizuale: ”Utilizatorii care comunică public opere de artă grafică sau plastică, de artă aplicată fotografică, de arhitectură și de artă digitală au obligația ca înaintea oricărei utilizări să obțină din partea organismului de gestiune colectivă abilitat VISARTA autorizația licență neexclusivă și să plătească potrivit tabelului din metodologie, indiferent de durata efectivă a utilizării…!”

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a constituit deja o comisie de negociere a metodologiei.

VISART atenționează că este absolut să se înțeleagă următoarele:

Colectarea drepturilor de autor și remunerarea utilizării operelor creatorilor de artă vizuală nu reprezintă  „o cenzură”,  iar VISARTA nu  acordă “aviz” ci emite o autorizație-licență neexclusivă pentru utilizarea legală a acestei categorii de opere, și nu pentru a accepta sau respinge o operă de la a fi expusă.

Tarifele propuse a fi negociate nu reprezintă o „taxă”, ci o remunerație ce se cuvine artiștilor plastici, în temeiul legislației naționale și internaționale.

Plata acestei remunerației nu este suportată de către artiști, ci de către utilizatori (galerii, case de licitații, organizatori de expoziții);

Bugetele muzeelor nu sunt afectate și prin urmare, nu exista riscul de  a fi închise, având în vedere faptul că aceste sume provin din bilete, abonamente sau orice altă formă de tarifare a accesului, publicitate, donații, sponsorizări.

VISARTA este persoană juridică română de drept privat, non-profit, înfiinţată conform Legii 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe.

Scopul VISART

Art. 5.1. Colectează şi repartizează drepturile patrimoniale de autor cuvenite titularilor de drepturi, asupra operelor de artă vizuală. Gestiunea colectivă a drepturilor patrimoniale de autor ale autorilor de opere de artă vizuală, se realizează atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate, în acest din urmă caz, prin intermediul organismelor din străinătate cu care VISARTA încheie contracte, acorduri de reprezentare, precum şi în virtutea gestiunii colective obligatorii.

Ce spun reprezentanții muzeelor și galeriilor din Timișoara despre această ”taxă de protecție”?

Călin Petcana, fondatorul Calpe Galery Timișoara

”E absurd să impui o asemenea taxă mai ales pentru spațiile unde artiștii expun fără să plătească alte taxe, cum sunt unele galerii de artă și spații alternative, inclusiv în muzee. E absurd să vină o organizație care să impună o taxă pentru ce?

Aceste sume colectate se adună și nu se știe ce se întâmplă cu ele. De fapt, legalitatea acestei organizații ar trebui pusă la îndoială. Cum se poate ajunge la o asemenea taxă unitară pentru toți artiștii indiferent de apartenența lor. Mi se pare că ajungem la chestiuni absurde”.

Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului Timișoara

”Nu cred că se va legaliza asemenea măsură. Este absurdă. Dacă va trece această taxă atunci toate galeriile de artă și muzeele vor avea mari probleme financiare, fiindcă și așa abia rezistă.

Va scădea numărul expozițiilor și poate chiar se vor închide muzee și galerii și, de fapt, atunci, nici artiștii nu vor mai avea ocazia să își mai expună lucrările. Muzeele și așa o duc foarte greu. De unde să mai scoată bani să dea acestei VISART?

Susțin punctul de vedere al Rețelei Naționale a Muzeelor, din care face parte și Muzeul Național al Banatului Timișoara, și punctul de vedere al Asociației Muzeelor din România care au luat atitudine împotriva acestei impuneri cu care nu suntem de acord sub nicio formă.

Nu dorim ca această taxă să se legalizeze. Ar fi un dezastru, mai ales în această perioadă. Vizitatorii sunt puțini, dar dacă ar fi majorat prețul biletelor, din cauza acestei taxe, vor și mai puțini vizitatori. Nu este normală această taxă impusă și o vom combate”.

Prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara

”În această chestiune nu ne-a consultat nimeni. Muzeele nu pot fi incluse în această solicitare și să plătească pentru expozițiile pe care le fac, în primul rând fiindcă aceste instituții culturale nu au scop comercial. Atunci când organizează expoziții temporare nu o fac în scop comercial, ci pentru a promova arta autentică și de înaltă valoare, în scopul educației științifice și de a forma gustul publicului, dar nu urmărim să câștigăm bani.

Primim bani pentru bilete dar e o sumă mică. Muzeele nu primesc sume mari prin vânzarea biletelor pentru care să plătească taxe sau să cedeze o parte din venituri pentru o asociație care spune că răspunde de dreptul de autor. Suma se investește îndeosebi în viitoarea activitate a muzeului sau în conservarea obiectelor de artă sau în înrămarea unor piese.

Noi nu vizăm comerțul, nici câștigul financiar ca să vină cineva să ne solicite sumă de bani. Noi nu facem comerț. Nu ne interesează partea comercială deloc. Toate muzeele trebuie consultate pentru o asemenea decizie. Noi nu am fost consultați. Sunt foarte puține care au fost chemate la discuții.

Când vine un artist și face o expoziție temporară nu e făcută în scop comercial, ci de a promova arta la nivel înalt și pe acel artist. Taxă se poate percepe când faci business, dar noi nu facem business. Noi promovăm arta în scop educațional, cultural, științific, nu avem alt obiectiv.

E de dorit ca în această problemă să fie chemată la discuții întreaga rețea a muzeelor. Până acum nu s-a purtat o discuție cu rețeaua muzeelor. Faptul că sunt numai trei instituții care au fost chemate la dezbateri este insuficient pentru a fi luată o decizie corectă

Muzeele de artă sunt foarte importante și dacă vrei să iei o asemenea decizie trebuie să consulți toate marile muzee din țară. Ori acolo există trei muzee pe care le-au pus pe listă. De ce cu muzeul din Tulcea și din Brăila să discute tema aceasta, privind taxa, și nu și cu muzeul din Iași  din Cluj sau din Timișoara?”

Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, deputat

”În anul în care întreaga lume trece printr-o pandemie cu adânci repercusiuni în plan economic, o inițiativă care ar suprataxa circuitul expozițional de artă nu este deloc oportună.

Artiștii, prin chiar statutul profesiei lor liberale, trec în această perioadă prin cele mai dificile momente, căci oamenii renunță în primul rând la cumpărarea de bunuri care nu au utilizare imediată, atunci când se manifestă crize profunde.

În perspectiva unui an cultural timișorean 2023 cu o vizibilitate impresionantă la nivel european, adoptarea unei măsuri de suprataxare a circuitului expozițional de artă este cum nu se poate mai greșită, venind împotriva liberei circulații artistice și a creșterii sectorului creativ”.

Comentarii

comentarii