Acasă Cultura Muzeul Artă Timișoara premiat la Novi Sad Serbia

Muzeul Artă Timișoara premiat la Novi Sad Serbia

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă Timișoara a avut marea onoarea de a primi o distincție în cadrul Jubileului organizat de Galeria Matica Srpska din Novi Sad.

Evenimentul a avut loc cu ocazia a 175 de ani de la înființarea galeriei la Budapesta, în anul 1847, sub patronajul emeritului Sava Tekelija, un veritabil mecena și un promotor al culturii și patrimoniului comunității sârbești din cadrul Imperiului Habsburgic.

Onorabila distincție a fost decernată Muzeului Național de Artă Timișoara datorită legăturii și colaborării dintre cele două instituții, care s-a materializat anul acesta prin expoziția „Paralells”, un efort comun depus de cele două echipe cu scopul de a prezenta conexiunea culturală dintre aceste orașe, prin prisma creației artiștilor sârbi din regiune, ale căror opere pot fi admirate în cadrul colecțiilor celor două muzee.

Colecția de portrete și tablouri a lui Tekelija a reprezentat nucleul colecției de artă a acestui muzeu, care s-a îmbogățit de-a lungul timpului cu tablouri provenite din donația generoasă a cetățenilor de etnie sârbă, conaționalii fondatorului.

Astfel, la ora actuală, Galeria Matica Srpska prezintă publicului opere de artă reprezentative pentru cultura sârbească, începând din secolul al XVI-lea, precum și valoroasa colecție de artă de secol.

 

Comentarii

comentarii