Muzeul Național al Banatului amintește că, miercuri, 19 februarie, celebrăm 149 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, părintele sculpturii moderne și un simbol al artei universale. Opera sa a redefinit formele și a deschis noi perspective în arta contemporană.
Muzeul Național al Banatului reamintește cu emoție de succesul 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 „𝐁𝐫𝐚̂𝐧𝐜𝐮𝐬̦𝐢: 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚𝐥𝐞” și de impactul profund pe care l-a avut asupra comunității din Timișoara.
Î𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟑𝟎 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 – 𝟐𝟖 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐚 𝐚𝐯𝐮𝐭 𝐨𝐧𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐚 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 „𝐁𝐫𝐚̂𝐧𝐜𝐮𝐬̦𝐢: 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐮𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚𝐥𝐞”, cea mai amplă expoziție dedicată artistului în România în ultimele cinci decenii. Curatoriată de Doina Lemny, expoziția a reunit peste 100 de opere, incluzând 22 de sculpturi, fotografii și filme realizate de Brâncuși însuși. Printre lucrările expuse s-au numărat capodopere precum „Sărutul”, „Muza adormită” și „Pasărea în văzduh”.
Evenimentul a atras un număr impresionant de vizitatori, consolidând legătura profundă dintre public și moștenirea artistică a lui Brâncuși. Expoziția a beneficiat de împrumuturi excepționale de la instituții prestigioase precum Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra și Fundația Guggenheim, evidențiind recunoașterea internațională a valorii operei brâncușiene.
Muzeul Național de Artă Timișoara rămâne dedicat promovării valorilor culturale și artistice, continuând să aducă în fața publicului evenimente de înaltă ținută.