
Primul exponat este un arc reflex din 1681-1682, semnat de meșterul Yusuf Mehmed sau Sene. Lucrat cu măiestrie, stratificat și împodobit cu benzi de piele, arcul are două medalioane aurite cu semnătură și dată.
Nu doar o armă, arcul a fost înțeles de otomani ca un exercițiu de disciplină spirituală și un act religios, fiind un instrument care le-a oferit atât forță în luptă, cât și înțelepciunea Coranului.
Al doilea exponat datează din 1657-1658 și poartă semnătura meșterului Mehmed sau Sene. Acesta, la fel ca predecesorul său, este o lucrare de artă, cu marginile acoperite de benzi de piele și medalioane aurite.
Între mâinile unui arcaș priceput, acest arc devenea o temută mașină de război, capabilă să lanseze până la 25 de săgeți pe minut. Arcurile erau folosite în luptă, la vânătoare și în tir sportiv, simbolizând forța și dexteritatea otomanilor.
“Așadar, vă așteptăm să descoperiți aceste frumoase exponate, în expoziția “Prinț și Sultan” din mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia. Prețioasa comoară otomană va putea fi admirată până la sfârșitul lunii august, oferindu-vă ocazia să explorați tradițiile, spiritualitatea și măiestria Imperiului Otoman”, îndeamnă specialiștii MNaB Timișoara.