Acasă Cultura Muzeul Banatului Timișoara: Exponatul lunii august este Cheie de bronz romană de...

Muzeul Banatului Timișoara: Exponatul lunii august este Cheie de bronz romană de la Pojejena Caraș Severin

529
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului Timișoara a stabilit: Exponatul lunii august 2019 este Cheie de bronz romană din situl arheologic de la Pojejena din județul Caraș Severin – o piesă de patrimoniu din colecția MNB.

Misterul Cheii de la Pojejena

Cheia este un simbol al cunoaşterii. Ea conferă acces în “camere” încuiate, în locuri, planuri, dimensiuni şi aspecte ale vieţii inaccesibile celor ignoranţi, celor care nu o posedă.

Totodată, poate fi un simbol al misterelor ori enigmelor, sau al unei sarcini ce trebuie să fie îndeplinite şi a mijloacelor de a o duce la bun sfârşit.

Cheia romană de la Pojejena

Cele mai multe articole de securitate romană sunt cheile și șuruburile de blocare.

Cheile sunt folosite pentru uși, cufere, cutii, casete, dulapuri și lacăte.

Mai rar sunt folosite în scopuri ceremoniale sau decorative, cum sunt cheile matroanelor, pe post de bijuterii sau ofrande votive.

Cheile romane timpurii aveau finețe și eleganță tehnică.

Cheia prezentată joi a fost descoperită anul trecut la Pojejena și datată – secolul II-III p.Chr.

Starea sa de conservare este foarte bună, piesa este întreagă, prezentând doar câteva defecțiuni de turnare: bavurile sunt incomplet netezite.

Cheie a fericirii, a sucesului, a unei inimi sau a unui simplu lacăt, descoperirea de la Pojejena ne poartă cu gândul la simboluri. Sau poate la un deținător al cheilor?

Misterul rămâne deschis, așa cum sunt și ușile Muzeului Național al Banatului.

Vă invităm să ne treceți pragul și să cercetați atent exponatul acestei luni, Cheia Romană de la Pojejena -îndeamnă Muzeul Național al Banatului din Timișoara.

Comentarii

comentarii