Acasă Actualitate Muzeul de Artă Timişoara se redeschide din 15 mai. Doar un număr...

Muzeul de Artă Timişoara se redeschide din 15 mai. Doar un număr limitat de vizitatori pot intra simultan

DISTRIBUIȚI

Muzeul de Artă Timişoara se va redeschide publicului începând de vineri, accesul în toate expoziţiile permanente şi temporare fiind permis unui număr limitat de persoane, astfel că simultan vor putea intra în muzeu 20 de persoane, iar în fiecare sală – doar câte trei vizitatori, a declarat duminică, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Victor Neumann.

Victor Neumann a arătat că, în perioada în care instituţia a fost închisă publicului din cauza pandemiei, erau programate vernisaje pe care a fost nevoit să le anuleze.

“Am avut un program bine conturat pe toată durata acestui an, Muzeul de Artă pregătind expoziţii şi evenimente dedicate Timişoarei 2021 Capitală Europeană a Culturii. În martie aveam programată o expoziţie de artă digitală a lui Paul Salzberger, un excelent artist israelian de origine română. De asemenea, trebuia să fim în faza de finalizare a expoziţiei de artă europeană a Galeriei Academiei Sârbe din Novi Sad. În luna mai a fiecărui an eram implicaţi în cunoscutul eveniment Noaptea Europeană a Muzeelor. Vom face în aşa fel încât unele expoziţii şi evenimente să fie posibile cu o lună sau două întârziere. Ceva mai dificil va fi cu organizarea vernisajelor. În timp însă, după ce publicul se va acomoda cu noile reguli de protejare a sănătăţii, cred că vor fi şi vernisaje”, a explicat Victor Neumann.

El a menţionat că, deşi există o întârziere motivată de pandemie, muzeul va face tot posibilul să deschidă Expoziţia de Artă Europeană din colecţiile Academiei din Novi Sad.

“Va fi o expoziţie de excepţie, un eveniment cultural şi diplomatic de înalt nivel. De asemenea, sper ca la 1 august să fie posibil de vizitat o nouă expoziţie permanentă, aceea care va prezenta arta Grupului Sigma, contribuţia Timişoarei la arta contemporană naţională şi europeană”, a adăugat directorul muzeului.

Potrivit acestuia, muzeele reprezintă instituţii-cheie, conservând şi promovând valorile patrimoniului naţional şi universal.

“Nu este o întâmplare prioritatea care li se acordă în multe state ale lumii. Îmi doresc ca politicile, şcolile, concetăţenii noştri români să procedeze la fel”, a mai arătat Victor Neumann.

Pe lângă vernisaje, vizitatorii găsesc aici o colecţie unică de lucrări şi obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba, secţiuni care includ colecţiile de artă contemporană, decorativă şi europeană. În patrimoniul muzeului se mai găsesc colecţii de pictură românească, bănăţeană şi pictură religioasă, care, momentan, nu sunt expuse din lipsă de spaţiu. Parterul este dedicat expoziţiilor temporare.

Colecţia de artă europeană este cea mai extinsă ca suprafaţă expoziţională, cuprinzând picturi reprezentative pentru cele mai importante şcoli de pictură europene, pe o perioadă care începe din secolul al XVI-lea până în secolul XX. Sunt reprezentate şcolile de artă italiană, franceză, flamandă şi olandeză, germană, austriacă şi maghiară.

Exponatele prezente în Secţia decorativă sunt doar o selecţie din cele peste 1.500 de piese prezente în colecţia muzeului. Printre obiecte se găsesc piese de mobilier, faianţe şi porţelanuri, căni de bere (produse în ateliere europene şi locale), ceasuri. Sunt reprezentate variantele stilistice baroc, rococo, clasic, empire sau biedermeier.

Sursa: AGERPRES

Comentarii

comentarii