Acasă Actualitate Muzeul satului din secolul vitezei, la Moşniţa Veche

Muzeul satului din secolul vitezei, la Moşniţa Veche

DISTRIBUIȚI

Satele din preajma marilor oraşe au început să se transforme, încet-încet, în cartiere moderne. Rând pe rând, casele vechi sunt înlocuite cu vile impunătoare, iar autoturismele au luat locul căruţelor trase de cai. Cu atât mai valoroasă este iniţiativa unui grup de localnici din Moşniţa Veche, din judeţul Timiş, care s-au gândit că ar trebui să se păstreze măcar o parte din ceea ce altă-dată însemna inventarul gospodăresc al ţăranului. 

Muezu pe spatele bătrânilor
Au reuşit să convingă un consătean să le pună un spaţiu la dispoziţie, adică o încăpere şi o curte, unde să amenajeze un mic muzeu care să conţină obiecte care nu se mai folosesc în zilele noastre. Cei mai făloşi oameni din sat sunt bătrânii, care spun că era nevoie de un astfel de muzeu, care să le reamintească tinerilor de trecut. Gheorghe, unul din bătrânii satului, spune că e o raritate ca la sat să poţi vedea un muzeu care să conţină obiecte care se foloseau acum 50 de ani. Acest muzeu a fost făcut cu multă trudă. Este păcat, însă, că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt interesaţi de tradiţiile locului în care s-au născut".

Lucruri preţioase
Uica Ion, unul dintre octogenarii satului, spune că acest muzeu conţine lucruri foarte preţioase. "Acest muzeu este o mândrie a satului, asta pentru că aici sunt lucruri care ne aduc aminte de trecut. Îi felicit pe cei care au avut această iniţiativă”, spune Ion din Moşniţa Veche.  Muzeul de lângă Timişoara are în colecţia sa oale, linguri, furculiţe, căni, felinare şi chiar un car, care, pe vremuri, era tras de boi. Aceste obiecte au fost adunate de la bătrânii satului, care au înţeles utilitatea acestui muzeu. Acum mai rămâne însă ca acest muzeu al satului să fie vizitat şi de tineri, pentru ca aceştia să poată vedea cât de grea era viaţa în urmă cu 50 de ani, atunci când nu existau maşinării care să facă treaba în locul omului.

Comentarii

comentarii